Zničíme tě. Složky, intriky, kampaně, v podstatě diktatura. Zastupitelka promlouvá, jak to chodí v Babišově hnutí

09.09.2016 7:34

ROZHOVOR „Nepůjdeš-li sama, zničíme tě!“ Na každého složka, smyšlené nevěry a intriky, lživé kampaně. Nelítostný „boj o koryta“ v hnutí ANO popisuje zastupitelka Havířova Darja Tomaniecová, která Babišovo hnutí opustila a raději přešla jako nestraník do klubu KSČM. Sama tak jen doufá, že nebudeme mít za chvíli „diktaturu“ v celorepublikovém měřítku. „Doslova odrovnali mnoho členů v celém kraji. Příkazy, zákazy, sledování, s kým a kde se stýkáte, s kým si telefonujete. Jednu dobu jsem se stále ohlížela, jaká auta za mnou jezdí,“ uvádí Tomaniecová.

Zničíme tě. Složky, intriky, kampaně, v podstatě diktatura. Zastupitelka promlouvá, jak to chodí v Babišově hnutí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předvolební plakát hnutí ANO v Havířově v říjnových volbách 2014

Vy jste letos v červnu opustila řady hnutí ANO, což jste vysvětlila takto: „Hlavními důvody jsou především neustálé nedodržování demokratických principů, diktátorské až StB-praktiky některých členů. Tento stav byl dlouhodobý a již se nedal vydržet.“ Nikde jsem se ale nedočetla, co si pod tímto vyjádřením máme konkrétně představit? Může popsat nějakou situaci?

V krátkosti to byla nulová komunikace, nerespektování názoru většiny nebo nerespektování usnesení místních či oblastních organizací krajem, žádná diskuze, apod. Naprosto šílený je fakt, že si na každého vedou složku a na koho nic nenajdou, tak si vymyslí. Od smyšlené nevěry přes intriky po vymyšlená trestní oznámení. I já a můj partner jsme byli a po mém odchodu stále jsme terčem jejich lživé kampaně. Bohužel pomluvám se těžko brání a rychle se šíři. Takto doslova odrovnali mnoho členů v celém kraji. Příkazy, zákazy, sledování, s kým a kde se stýkáte, s kým si telefonujete. Jednu dobu jsem se stále ohlížela, jaká auta za mnou jezdí. Toto opravdu není dlouhodobě únosný stav.

Jedna z posledních situací, která odstartovala odchod velké části členů a sympatizantů nejen z havířovské místní organizace hnutí ANO, byla volba nového havířovského předsedy. Tomu stávajícímu končilo dvouleté období, proto se rozhodl funkci obhájit, a kupodivu neměl protikandidáta. Z patnácti členů se dvě třetiny vyjádřily pro stávajícího předsedu, který valnou většinou svůj post obhájil. Přesto pět členů kolem předsedy kraje pana Bělici a pana Masaroviče „zneplatnilo“ sněm a jeho volbu zrušilo, aby mohl nastoupit na toto místo úřadující místopředseda. Dnes vím, že to bylo předem připraveno a sněm se vůbec konat nemusel, aby to dopadlo úplně stejně. Po tomto incidentu odešla většina členů. Ti, kteří neodešli sami, ale dál se s námi stýkali, byli bezdůvodně nebo z absurdních důvodů vyloučeni. Boj o moc a posty pro ně byl důležitější než plnění předvolebních slibů; pod vedením ANO se život v Havířově doslova zastavil.

Měla jste na mysli pouze situaci v hnutí ANO v Karviné, nebo se vám nelíbí směr, kterým se ubírá hnutí ANO v celorepublikovém měřítku? A jak vnímáte osobnost vicepremiéra Andreje Babiše? Byla jste s ním někdy v osobním kontaktu?

Z počátku jsem vnímala hlavně situaci v našem kraji respektive v místní či oblastní organizaci. Zde jsem byla svědkem cílené likvidace nepohodlných členů již těsně po volbách do zastupitelstev, kdy začal první boj o koryta. Ti, kteří ve volbách makali a byli slušní, byli odstaveni na vedlejší kolej, a ti, kteří věděli, s kým být „kamarád“, ti dostali za odměnu i několik dobře placených míst. Když zůstanu v Havířově, jeden člověk byl v Radě města, jednatelem Městské realitní agentury a zároveň předsedou představenstva Technických služeb, suma sumárum 55 000,- měsíčně plus roční odměny. A tak můžeme pokračovat.

Vždy jsem byla proti kumulaci tak zodpovědných funkcí a nebála jsem se to říct nahlas. To byl další důvod mě umlčet. Co se týče celorepublikového měřítka, tak i zde jsem změnila svůj názor na pana Babiše. Kauza „Čapí hnízdo“, kdy veřejně lhal, další usvědčení ze lži v „Otázkách Václava Moravce“ atd. Tohle se mi jednoznačně nelíbí a svědčí to o jednostranných zájmech, které až budoucnost ukáže v tom pravém světle.

Vicepremiér Babiš často hovoří o tom, jak se daří snižovat schodek státního rozpočtu a jeho cílem je vyrovnaný rozpočet. To je přeci úspěch. Navíc je velmi oblíbený...

Takže se máme na to dívat tímto stylem? Schodek státního rozpočtu jde dolů, tak je všechno v pořádku? Že nám veřejně lže, to vlastně nevadí?
Česká republika je dnes ve stavu dynamického ekonomického růstu, a to není práce Andreje Babiše. Krátkodobá obliba je něco, co je pomíjivé, velké osobnosti mají dlouhodobé hodnoty, před kterými neuhnou.

Podle našich informací váš odchod z hnutí doprovázely poměrně nepříjemné situace, hovořilo se o vulgárních telefonátech nebo zprávách SMS. Je na tom něco pravdy?

Nepříjemných situací bylo mnoho ještě před mým odchodem, a ty se bohužel neprojevily pozitivně na mém zdraví. Dlouhodobý stres mi vyvolal nekonečné migrény a jiné zdravotní potíže. „Nepůjdeš-li sama, zničíme tě,“ tak znělo jejich heslo.

Možná by takovou situaci málokdo ustál a už by vůbec nechtěl mít nic společného ani se zastupitelstvem… Jak jste tyto nepříjemné podmínky zvládla?

Mám velkou podporu ve své rodině, přátelích, a hlavně v partnerovi. To je obrovská pomoc.

Když jste opouštěla ANO, napsal tehdy regionální deník v kontextu sporů v hnutí: „Zaměstnanci Městské realitní agentury podepisovali petici proti způsobu jednání jednatele Róberta Masaroviče (ANO). Zaměstnanci popisovali situace, kdy psychicky zdeptaní lidé museli vyhledat pomoc zdravotníků.“ Co se tam vlastně tehdy stalo? A jaká je situace dnes?

Bohužel, je to právě způsob jednání, který si lidé z Agrofertu s sebou donesli nejen do ANO, ale také do Rady města nebo městských firem, kde dělali dlouhodobě dusno a udržovali zaměstnance v neustálém napětí. Co se tam doopravdy stalo, je předmětem šetření, někteří zaměstnanci se obrátili na odbory, jiní na právní zástupce. Podle informací měla také Policie ČR prošetřovat machinace jednatele kolem veřejných zakázek a vypadá to, že budou padat obvinění. Dnes již pan Masarovič v Městské realitní agentuře nepracuje a situace se podle zaměstnanců zklidnila. Také Rada města probíhá bez emocí, výhrůžek a v klidnější atmosféře.

Vy v současné době stále působíte v zastupitelstvu v Havířově, sice nejste členkou žádné politické strany, ale patříte zřejmě formálně pod klub KSČM. Proč právě KSČM a neuvažujete o vstupu do nějaké politické strany? A budete dál pokračovat v kariéře na politické scéně?

Velmi jsem zvažovala i svůj odchod ze zastupitelstva. Beru tuto funkci opravdu zodpovědně, a proto mi zabírá mnoho času. Ale pak jsem si řekla, že jsem lidem slíbila, že pro ně budu pracovat a nevzdám se. S KSČM jsme byli v koalici a měli jsme rozpracováno mnoho projektů, na kterých bych ráda i nadále spolupracovala, proto jsem se při odchodu ze zastupitelského klubu zařadila ke klubu KSČM. Mimo jiné doufám, že se nám podaří získat nové investory do havířovské průmyslové zóny Dukla a nejen tím zastavit nebo alespoň zpomalit odliv občanů z Havířova. O vstupu do jiné politické strany jsem však zatím neuvažovala. To jestli budu na politické scéně pokračovat, ukáže především čas a voliči. 

Vy jste jako členka dozorčí rady přihlásila městskou firmu Zámek Havířov do gastronomické reality show se Zdeňkem Pohlreichem. Jak na natáčení vzpomínáte?

Na natáčení mám skvělé vzpomínky, a to hlavně díky skvělému štábu v čele s Víťou Klusákem. I když první den jsem byla velmi nervózní, neminuly mě zažívací problémy. Větší nervozitu jsem však pociťovala až v den vysílání v TV. Natáčení nám pomohlo v několika málo dnech zjistit, kde je opravdu největší slabina společnosti. Teď společnost Zámek Havířov prochází restartem, modernizuje se, a to všemi směry. Počínaje novými službami, jídelníčkem, přes nové webové stránky až po technologie a vybavení nejen kuchyně. Je před námi ještě velký kus práce, ale pořad „Ano, šéfe!“ nás posunul kupředu. O Zámku Havířov se začíná mluvit jako o místu, které stojí navštívit a ochutnat skvělá jídla.

Nakonec jste získali od Pohlreicha pověstnou samolepku, ale i tato vaše aktivita je spojená s problémy. Narážím na to, že se zřejmě některým nelíbilo, že byly v pořadu ukázány, řekněme, i slabší stránky městského podniku…

Máte pravdu, nelíbilo se to vlastně téměř všem. Na pověstném koberečku jsem stála před, v průběhu i po natáčení. Hovořilo se o mém možném vyloučení z hnutí. Všichni se báli poukázat na to, že se někde může dít nepravost. Ale já jsem voličům slíbila transparentnost, nikoliv zakrývání možných průserů. Kritikou vůči mé osobě se v neposlední řadě nešetřilo ani mezi zaměstnanci Zámku, kterým jsem narušila pohodu, kterou do té doby na Zámku měli. Poté, co jsme hvězdu obdrželi, se situace uklidnila i mezi lidmi.

Na závěr, kritizujete údajně nedemokratické poměry v hnutí ANO, co by se tam podle vás mělo změnit? Co můžeme očekávat, pokud hnutí Andreje Babiše skutečně vyhraje příští parlamentní volby? Kam se bude ubírat Česká republika?

Určitě by se měla zlepšit komunikace mezi vedením hnutí a řadovými členy i v těch nejmenších organizacích, diskutovat, respektovat názor většiny, nikoliv nařizovat vše shora. ANO je mladé hnutí, které ještě nemělo čas se zformovat, a obávám se, že již přišlo o řadu schopných lidí, a naopak nalákalo mnoho příživníků a rektálních horolezců, kterým tento systém svědčí.
Hnutí Andreje Babiše. To zní přesně. Pokud skončí Andrej Babiš, skončí celé hnutí. Bohužel v naší republice platí, že „slibem nezarmoutíš“, proto je velká pravděpodobnost, že příští volby opravdu ANO vyhraje. Doufám, že se v brzké době Česká republika nedočká podobné diktatury, kterou jsem zažila v hnutí ANO.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…