Beroun usiluje o dotace na školky, silnice i muzeum

17.09.2013 6:31

Pracovníci berounského odboru územního plánování a regionálního rozvoje v těchto dnech nepřetržitě pracují na přípravě hned několika žádostí o dotace. Beroun usiluje o desítky milionů korun na zateplení školních zařízení, rekonstrukce ulic, ale i vybavení mateřinek a vybudování Muzea hrnčířství.

Beroun usiluje o dotace na školky, silnice i muzeum
Foto: mesto-beroun.cz
Popisek: Beroun

Peníze z EU na školky a muzeum

V těchto dnech město finišuje s přípravou žádostí o dotaci pro mateřské školy a Muzeum hrnčířství. Město Beroun se chce ucházet o celkem 21 milionů korun v rámci jedné z posledních výzev Regionálního operačního programu Střední Čechy. Žádosti musí podat do 30. září.  K chystaným projektům se již prostřednictvím anketních dotazníků vyjádřilo několik desítek občanů.

„V případě projektu mateřských škol, který jsme nazvali MŠ Beroun - Inovace a legrace, považuje naprostá většina respondentů zavedení inovativních pomůcek ve výuce mateřských škol za velmi potřebné,“ uvedla projektová manažerka Simona Boldi. Někteří rodiče také konkrétně zmínili, že by uvítali, kdyby se děti ve školkách věnovaly nejen rozvoji motoriky a smyslového vnímání, ale také například výuce osobní bezpečnosti nebo ekologii a třídění odpadu. Padl například i návrh na zřízení vlastní mini-zoo či lesní školky.

Také projekt Muzea hrnčířství nazvaný  Berounská keramika – znamení identity města drtivá většina respondentů vítá. „Většina účastníků ankety by uvítala, kdyby exponáty raně novověké Berounské keramiky nebyly uloženy v několika depozitářích muzeí po celém Česku, ale na jednom místě, a to přímo v Berouně,“ komentuje závěry ankety Simona Boldi a dodává, že právě Hrnčířské trhy považují respondenti za vůbec největší a nejnavštěvovanější akci ve městě.

Ze SFŽP zateplené školy

Ze Státního fondu životního prostředí se město Beroun pokusí získat dotace na zateplení a výměnu oken dvou školních zařízení. V prvním kole již Beroun požádal o dotaci na projekt zateplení MŠ  Drašarova s celkovými náklady 13,5 milionu korun. Rekonstrukce zahrnuje kompletní výměnu fasády a oken na jižní straně učebního pavilonu a vyzdění a instalaci nových oken spojovacích chodeb mezi pavilony. Ze stejného zdroje bude město ještě na podzim žádat dotaci na zateplení a výměnu oken v ZŠ Preislerova. Projekt zateplení objektů areálu školy včetně výměny oken, dveří a zateplení plochých střech (2 učební pavilony, objekt dílen, tělocvičny a jídelny) byl schválen k financování SFŽP již v roce 2009. Tehdy se ale nutná spoluúčast vyšplhala na  13,5 milionu korun při celkových nákladech cca 29,3 milionu. Proto nebyl projekt zrealizován. V současné době, kdy jsou podmínky získání dotace mnohem příznivější, se proto zpracovává revize tehdy navrženého způsobu zateplení a aktualizace energetického auditu.

Krajské dotace na silnice

V plném proudu jsou i přípravy dvou projektů na získání krajských dotací vyčleněných na opravy silnic. Středočeský kraj na opravy místních komunikací vyčlenil celkem 190 milionů korun. Město Beroun ale muselo vytipovat lokality dle zadaných kritérií. Musí se například jednat o komunikace navazující na krajské silnice, které spojují například školní zařízení, dopravní terminály či objekty veřejných služeb. Beroun se tak pokusí získat finance na kompletní rekonstrukce částí ulic Kollárova a Preislerova. Druhá žádost bude o dotaci na opravu ulic Hlavní, U Kapličky a U Rybníka v městské části Jarov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mesto-beroun.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…