Cyklistická tour Z Poznaně do Turecka bude mít zastávku v Brně

11.08.2013 15:48

Brno se stane jednou ze zastávek cyklistické tour „Z Poznaně do Turecka – 3000 km za 30 dní“, která odstartovala 10. srpna ve 12 hodin na Staroměstském náměstí v Poznani. Zúčastní se jí cyklista Sebastian Niemeczek. Oficiální start cyklistické tour se uskuteční za účasti Poznaně Ryszard Grobelny, pod jehož záštitou se projekt koná.

Cyklistická tour Z Poznaně do Turecka bude mít zastávku v Brně
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Cyklistická tour je dlouhá 3000 km a povede přes tyto země: Polsko, ČR, Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Řecko a Turecko. Během cesty plánuje Niemeczek navštívit partnerská města Poznaně: Brno v ČR a Györ v Maďarsku. Chce zde propagovat aktivní životní styl, představit Poznaň jako „město přátelské k cyklistům“ a povzbudit místní úřady a obyvatele, aby investovali do podpory cyklistické dopravy.

Na webových stránkách www.disfrutanci.pl  a www.facebook.com/disfrutanci  popisuje den po dni přípravu a organizaci cyklotour do Turecka. Připraví rovněž zprávu z celé cesty – od startu v Poznani začátkem srpna až po konec v tureckém Marmarisu začátkem září. 3000km cesta bude trvat celkem 30 dní (22 dní jízdy a 8 dní odpočinku během cesty).

Nejedná se o jednorázovou akci. V příštích letech ve spolupráci s městem Poznaň chystá Niemeczek další cyklotour do ostatních partnerských měst. Tyto akce nejen posílí spolupráci mezi Poznaní a jejími partnerskými městy, ale budou také velkou příležitostí pro propagaci aktivního životního stylu, zejména cyklistiky.

Další plánované cyklotour z Poznaně

1) 2013; POZNAŇ – BRNO (ČR) – GYOR (Maďarsko) – MARMARIS (Turecko); 3000 km
2) 2014; POZNAŇ – CHARKOV (Ukrajina) – KUTAISI (Gruzie); 2636 km
3) 2015; POZNAŇ – POZUELO DE ALARCÓN (Španělsko); 2632 km
4) 2016; POZNAŇ – HANNOVER (Německo) – ASSEN (Nizozemí) – RENNES (Francie); 1820 km
5) 2017; POZNAŇ – JYVASKYLA (Finsko); 1624 km
6) 2018; POZNAŇ – NABLUS (Palestina) – RA´ANANA (Izrael); 3893 km

Sebastian Niemeczek k projektu uvedl: „Myšlenka uspořádat cyklotour mě napadla v květnu, kdy moje přítelkyně Ewa odjela pracovat jako průvodkyně do Marmarisu, na pobřeží Středozemního moře v Turecku. Minulý měsíc jsem skončil v práci a rozhodl jsem se využít prázdniny. Podíval jsem se na mapu světa a vznikl nápad na cestu do Turecka. Při plánování cesty jsem se rozhodl, že navštívím také partnerská města Poznaně, kterými budu projíždět (Brno a Györ).

Zajímám se o spolupráci mezi městy, protože jsem se v minulosti účastnil několika projektů s partnerskými městy. V roce 2010 jsem pracoval jako dobrovolník na radnici v Kutaisi, kde jsem založil Mládežnickou radu města a v roce 2011 jsem ve španělském městě Pozuelo de Alarcon koordinoval návštěvu polských dobrovolníků na Světových dnech mládeže v Madridu.

Nyní se připravuji na cyklistickou tour. Každý den trávím na kole co nejvíc času, jezdím na cyklostezkách v Poznani (Poznaň má 120 km cyklostezek) a také v jiných částech Polska, abych byl připraven na různé podmínky, které mě mohou na cestě do Turecka potkat (terén, počasí). Jedu na tour sám, a tak se trochu obávám pohmožděnin a poškození kola, ale doufám, že na cestě budu potkávat přátelské lidi, kteří mi pomohou.“

Niemeczek přijede do Brna 12. srpna, 13. srpna bude mít den volna a 14. srpna odjíždí. Na Nové radnici ho přijme 13. 8. v 10 hodin Ing. Vladimír Adam, vedoucí Úseku sociálně-kulturního; přijetí se zúčastní rovněž Mgr. Ivana Draholová z Kanceláře Brno – Zdravé město a vedoucí Odboru dopravy Ing. Vladimír Bielko. Předpokládá se diskuse na téma propagace zdravého životního stylu a podpory cyklistické dopravy v obou městech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: O voličský průkaz požádalo zatím 535 občanů

20:27 České Budějovice: O voličský průkaz požádalo zatím 535 občanů

Žádosti o vydání voličského průkazu přijímá matriční úřad, oddělení evidence obyvatel, v přízemí bud…