Do Liberce míří unikátní projekt pro talentované děti

18.09.2013 9:04

Talentovaným dětem z Liberce otevírá dveře projekt, do kterého se zapojila liberecká soukromá základní škola Doctrina.

Do Liberce míří unikátní projekt pro talentované děti
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Navázala spolupráci s prestižním Centrem pro talentovanou mládež - Center for Talented Youth (CTY) a otevírá kurzy pro nadané děti. Zúčastnit se jich mohou všechny děti, tedy nejen ty, co navštěvují Doctrinu.

Projekt podpořilo také Statutární město Liberec. Námětek primátorky Kamil Jan Svoboda v něm vidí velkou příležitost pro město Liberec. Projekt podle něj pomůže posunout školství dopředu. „Práce s nadanými dětmi je v současnosti relativně dost izolovaná a nyní máme možnost vytvořit prostředí, ve kterém se do systému podpory talentovaných dětí mohou zapojit prakticky všichni. Město Liberec si této šance váží a projekt chceme podporovat a propagovat i do budoucna,“ řekl Kamil Jan Svoboda.

Pro podporu talentovaných dětí jsou v Liberci dlouhodobě nadprůměrné možnosti - díky působení Dětské univerzity při TUL a aktivitě iQparku. „Projekt CTY je skvěle propracovaný. Působí na úrovni středního školství po celém světě a rovněž i v našem kraji. Nám se ale podařilo najít v projektu rozměr pro děti ze základní školy,“ vysvětlil Jiří Paclt, ředitel školy Doctrina, která nyní přichází se svou nabídkou. Díky tomu je Liberec jedním z prvních míst v České republice, kde funguje ucelený systém kurzů podporující u dětí rozvoj jejich talentu. „Děti z našeho regionu tak mají šanci prosadit se v oblasti, ke které mají vlohy,“ podotkl Jiří Paclt.

Kurzy jsou určeny pro děti ve věku 8 až 15 let. Celodenní kurz robotiky, 3D tisku a čtyři modulové kurzy jsou naplánované na podzimní prázdniny v úterý 29. října. Kurz probíhá v prostorách Doctriny a iQparku a stojí 250 korun. Přihlašovací formulář je umístěn na webových stránkách www.doctrina.cz/cty. Na příští rok škola uvažuje i o dlouhodobých kurzech.

Centrum pro talentovanou mládež bylo založeno v roce 1979 jako nezisková organizace při univerzitě Johns Hopkins v USA. CTY je všeobecně uznáváno jako jedno z nejlepších na světě. Ukázkou toho, že absolventi kurzů jsou opravdu na vysoké intelektové úrovni je například skutečnost, že jsou mezi nimi zakladatelé Facebooku či Googlu.

„Naším cílem je, aby se Česká republika dostala opět mezi nejvyspělejší země světa. K tomu potřebuje vzdělané lidi, odborníky. Jako jedinou cestu vidíme investici do vzdělání a rozvoje nadaných, motivovaných studentů, kteří dostanou šanci učit se od těch nejlepších pedagogů a odborníků,“ uvedl zástupce CTY Martin Herman. Děti se podle něj na kurzech naučí mimo jiné svědomitosti, spolupráci a pracovat s časem. Podstatné je také to, že si děti učební látku nejen zapamatují, ale hlavně pochopí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…