Litoměřice: Směna pozemků je pro město prospěšná

09.06.2013 19:20

Litoměřičtí zastupitelé získají do svého vlastnictví pozemky, na kterých se nachází komunikace vedoucí k Intersparu.

Litoměřice: Směna pozemků je pro město prospěšná
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Jde o příjezdovou komunikaci, která slouží k zásobování nejen Intersparu, ale i dalším subjektům, včetně městské hromadné dopravy. Náklady na její vybudování činily 5,8 milionu korun. Město však pozemek s komunikací získá do svého majetku za polovinu. Ovšem s tím, že majiteli převede do jeho vlastnictví pozemek u České správy sociálního zabezpečení, kde dnes funguje parkoviště. Směnu pozemků schválili zastupitelé na svém včerejším jednání.
 
Tímto krokem zároveň vyšli vstříc firmám Juris a Arrow credit, neboť jim bude umožněn další rozvoj. Nabízený dar městu ve výši jednoho milionu korun od firmy Juris jako výraz poděkování za vstřícnost však vedení radnice na základě doporučení právního oddělení úřadu nepřijalo. I tak je však směna prospěšná. „Pomohli jsme dalšímu rozvoji dvou místních firem. Zároveň jsme získali trvalý přístup k nemovitostem dotčeným komunikací, a to jak pro veřejnost, tak i pro jejich majitele. Nezanedbatelný je i fakt, že v budoucnu uspoříme finanční prostředky městu,“ odůvodňuje krok vedení města.
 
Zmíněné území je totiž určené pro plánovanou výstavbu kanalizační sítě v Želeticích. Vlastnictví města je totiž u předmětných pozemků z hlediska možných investičních úspor strategické. Pod komunikací, která by taktéž patřila městu, totiž vede kanalizace, na kterou se nově budovaná síť může napojit. Pokud bude veden kanalizační řad s možností napojení do splaškové kanalizace Intersparu, uspoří město minimálně jeden milion. Úspora je dána jednak podstatným zkrácením trasy a jednak tím, že nedojde k dotčení průtahové komunikace v Želetické ulici. V neposlední řadě směnou pozemků získalo město přístup k protipovodňovému valu, k němuž neexistuje jiná cesta, což je důležité z hlediska jeho údržby.
 
Směna je tedy prospěšná nejen pro město, ale i jeho obyvatele. Otazník však zůstává nad budoucím využitím pozemku u ČSSZ. V územním plánu je však určen pouze k občanské vybavenosti. Tudíž zde mohou být vybudovány byty, maloprodejna, dětské hřiště apod. Tedy pouze stavby, které nebudou rušit okolní zástavbu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: litomerice.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…