Olomouc: Potenciál střední Moravy? Kultura, věda, turistika a sofistikovaná výroba

09.10.2013 21:27

Je Olomoucký kraj perspektivním místem, vhodným k životu, nebo je naopak pozadu, chybí mu síla a sebevědomí? Umíme prodat to, čím je náš kraj bohatý, nebo o nás za hranicemi regionu nikdo nic neví? Víme, jak zvýšit zaměstnanost, jak přilákat více turistů a posílit prestiž regionu?

Olomouc: Potenciál střední Moravy? Kultura, věda, turistika a sofistikovaná výroba
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

O těchto tématech jednali v hotelu Clarion představitelé významných institucí i podniků z Olomouckého kraje. Za statutární město Olomouc vystupoval ve fóru, pořádaném deníkem MFDnes, primátor Martin Novotný.

„Je pravda, že se tady o všem hodně mluví a méně dělá?“ zněla úvodní provokativní otázka moderátora. „Tyto stereotypy mentality jsou pro mne spíše výzvou k pokusu překonat je,“ reagoval primátor Martin Novotný. „S přesvědčením, že něco nejde a nepůjde, jsem se setkával od počátku svého působení v komunální politice a svým způsobem mě to i motivovalo právě k aktivnímu vstupu do dění.“ Jak dodal, po letech se ukázalo, že řada věcí, které údajně „jít neměly“, se už staly realitou, jako například účast velkých světových hotelových řetězců v Olomouci. „Říkalo se, že to nepůjde, že sem nepřijdou, protože by tu neměli klientelu, a tak podobně. Nakonec sem tyto kvalitní hotely přišly, a to bez nějakých pobídek města. O tom, že má smysl sem jít, je musel přesvědčit celý vzájemně provázaný komplex proměn a argumentů.“ Například rektor Univerzity Palackého Miroslav Mašláň reagoval na úvodní dotazy, zda jsou Hanáci méně aktivní a sebevědomí než třeba obyvatelé Zlína či Ostravy, obdobně. „Do značné míry jde o taková klišé. Lidé, se kterými spolupracuji na olomoucké univerzitě, rozhodně nejsou pomalí nebo málo sebevědomí. Já, ač původem Zlíňák a tedy Baťovec, je naopak musím občas brzdit.“

Kraje jsou často srovnávány v různých tabulkách, přičemž například ve výši mezd či míře nezaměstnanosti na tom náš region bývá spíše špatně. Má smysl takto kraje porovnávat? Existuje něco jako komplex obyvatel našeho kraje vůči lidem z regionů jiných? „Komparace je metoda, jak najít naše vlastní silné stránky a na nich dále pracovat, ale také jak odhalit ve srovnání s ostatními to, co neděláme dobře, a od druhých se třeba poučit, převzít modely, které už jinde fungují,“ uvedl Martin Novotný. „Jsem přesvědčen, že tak, jako se podařilo vybudovat v Olomouci hotely renomovaných značek a jako zde mohla vzniknout špičková vědecká centra, můžeme v dalších letech bojovat za to, abychom sem dostaly významné firmy ze sféry sofistikované výroby, třeba biotechnologií.“ Také ostatní účastníci fóra mínili, že velké podniky ze sféry těžkého průmyslu k nám nepřijdou a proto nemá smysl průmyslovějším krajům závidět. „Raději stavět na know-how než na těžkém průmyslu. Raději vyrobit kilogram nanoželeza za třicet tisíc korun, než kilogram válcovaného plechu za pár korun,“ uvedl příklad Miroslav Mašláň. „Nebudou tady Nošovice s automobilkou, může zde ale reálně být fungující univerzitní město se špičkovými vědeckými centry a navazující výrobou. Vzdělání má obrovský potenciál,“ uzavřel Martin Novotný.

Účastníci fóra se shodli i na tom, že Olomouc úspěšně získává status kongresového centra evropského významu. „Cizinci jsou na našich kongresech maximálně spokojeni, ve městě se jim líbí, památek je tady jako v Praze, ale na rozdíl od Prahy je možné skoro všude dojít pěšky. Jediné, nač si stěžují, je dopravní dostupnost Olomouce,“ shrnul situaci rektor Univerzity Palackého. Jako silné stránky kraje vypíchli účastníci lázeňství, kongresovou turistiku, stále více objevované Jeseníky a již zmiňovanou univerzitu. „Náš kraj je v zemi na druhém až třetím místě v počtu lůžek v lázeňských zařízeních, v kraji je sedm kvalitních lázní. Nabízíme perfektní služby a k tomu pobyt v nádherné přírodě,“ uvedla ředitelka Lázní Teplice nad Bečvou Irena Vašicová s odkazem na to, že například věhlasné lázně v západních Čechách nabízejí svým klientům typově jiné pobyty, spjaté se životem ve městě. „Jediné, co jim můžeme závidět, je blízkost německých hranic a tudíž i německých klientů,“ dodala Vašicová.

Během fóra se diskutovalo také o tom, jak do regionu přilákat více turistů, našich i zahraničních. Zmíněny byly všechny možné metody propagace, přičemž se opakovaně hovořilo o kongresové turistice či o jednorázových událostech, které dokáží upoutat pozornost. „Chce to navazovat na aktuální zajímavé trendy, uspořádat nějakou akci, kvůli které lidé třeba jednorázově přijedou. Přitom ale zjistí, jak je Olomouc krásné město a pak přijedou znovu,“ řekl primátor Novotný. „Snažím se v posledních letech dostat do Olomouce kvalitní kulturu. Dělám to ve volném čase, přesvědčuji podnikatele, aby se stali sponzory takových akcí, a vysvětluji, že když se bude zvyšovat a kultivovat obecná úroveň našeho života, může to pomoct i jejich podnikání. Docela se to daří, všímají si toho i lidé odjinud a o tom, že Olomouc v posledních letech ožila a že se zde něco děje, se povídá i v různých časopisech, uměleckých organizacích a spolcích.“

Během více než dvouhodinové diskuze byla připomenuta řada dalších slabých či silných stránek. Hovořilo se například o tom, že by bylo záhodno obnovit zpřetrhané vazby v přirozeném regionu, který začíná u polského Krakowa a přes Olomouc pokračuje na Vídeň a Graz. Padly výzvy k vypracování skutečně velikých ambiciózních společných projektů města a univerzity, či k ještě větší snaze zlákat do Olomouce zahraniční studenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…