Olomouc zažije noční vědecký rej

27.09.2013 6:42

Fascinující svět vědy odhalí Noc vědců, která se koná již tento pátek 27. září od 18.00 v Olomouci. K letošnímu ročníku s mottem Energií k poznání se připojily některé fakulty Univerzity Palackého, Botanická zahrada PřF, Fakultní nemocnice Olomouc i festival světla a videomappingu VZÁŘÍ.

Olomouc zažije noční vědecký rej
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Tématem magické noci je energie ve všech podobách. Je to síla, která se ukrývá nejen ve slunečním svitu či vodním víru, ale také neustále žene vědce vpřed v touze poznávat a objevovat. Lidé se mohou například potkat s badateli v laboratořích, nahlédnout do života netopýrů, prozkoumat lidské tělo, vyzkoušet jógu smíchu, mykologické trixeso nebo zhlédnout dokumentární filmy. Novinkou v programu je také videomapping – projekce na fasády historických budov na Dolním náměstí. V rámci festivalu VZÁŘI lidé uvidí originální komiks u příležitosti výročí 440 let univerzity.

Tajemná zákoutí vědy budou během páteční noci odkryta ve městech po celé Evropě. V České republice se k ní připojila řada předních organizací: univerzity, science centra, hvězdárny i výzkumné ústavy. V Olomouci ji letos nově podporuje projekt Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny. „Zveme všechny zájemce do otevřených prostor fakult univerzity, aby se přesvědčili, že motto našeho projektu ‘neděláme z vědy vědu‘ je pravdivé a jsme schopni vědu prezentovat tak, že se stává zábavnou,“ řekl Roman Kubínek, který je hlavním řešitelem projektu.

„Nabitý program připravuje několik desítek odborníků, pedagogů, studentů a nadšenců, kteří chtějí ukázat to nejzajímavější ze svého oboru a zároveň přilákat mladé lidi ke studiu na univerzitě, která je na špici v mnoha oblastech výzkumu v Česku i ve světě,“ dodala organizátorka Noci vědců Blanka Krausová.

Mezi jednotlivými stanovišti bude návštěvníky zdarma rozvážet autobus. Ten zastaví také u areálu fakultní nemocnice, kde se otevřou brány diagnostického pracoviště PET/CT Kliniky nukleární medicíny.

Národním koordinátorem Noci vědců pro Českou republiku je plzeňské science centrum Techmania. Akce se koná pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Zastoupení Evropské komise v ČR. Tentokrát také připomene 50. výročí rozhlasového pořadu o vědě a technice Meteor.

Více informací a program je na webových stránkách www.popup.upol.cz/nocvedcu nebo na www.noc-vedcu.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…