Opava: E-aukce byly mimořádně úspěšné, na podzim budou pokračovat

27.07.2013 19:04

Město Opava umožnilo svým občanům přihlásit se v průběhu měsíce května do elektronické aukce energií. Nejen domácnosti, ale i opavské firmy díky tomu mohly snížit své náklady na elektrickou energii a zemní plyn. Povedlo se, náklady na energie klesly v průměru až o 27 %.

Opava: E-aukce byly mimořádně úspěšné, na podzim budou pokračovat
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Elektronická aukce v podstatě probíhá podobně jako dražba, jen s tím rozdílem, že dodavatelé, kteří jsou osloveni s pozvánkou vstupu do aukce, snižují své ceny dolů. Aukci pro Opavu organizovala společnost eCENTRE, která má již v tomto směru mnoho zkušeností. Společnost začala pořádat, po aukcích pro veřejnou správu a komerční sektor, elektronické aukce pro domácnosti v letošním roce, a to v březnu, kdy proběhl pilotní projekt v Říčanech u Prahy.

Tato  červnová aukce (sběrový měsíc květen), které se kromě dalších 69 měst a obcí České republiky účastnila i Opava, byla kvůli obrovskému zájmu domácností nakonec rozdělena do dvou, které následovaly těsně za sebou. Objem, který se společnosti eCENTRE podařilo dodavatelům energií nabídnout, činil celkem v obou aukcích více než 145 milionů korun. Domácnosti celkem ušetřily více než 40 milionů korun, průměrná úspora na jednu domácnost činila v této unikátní aukci 28 procent.

„Právě díky tomuto způsobu výběru nového dodavatele a díky zapojení co největšího množství domácností a firem do e-Aukce, mohou občané ušetřit na energiích až 25 %. Červnová aukce byla tolik úspěšná, protože že se do ní zapojilo a sdružilo 70 měst a obcí, napříč Českou republikou,“ vysvětlila marketingová manažerka společnosti eCENTRE Alice Mazurková.

Občané Opavy se mohli přihlašovat do červnové aukce v průběhu května na kontaktním místě, kde odevzdali potřebné podklady k zařazení do e-Aukce.

Aukce se zúčastnilo 381 opavských domácností a celkem ušetřily 3 627 521,24 Kč. Průměrná úspora na domácnost činila 27,05 %.%. Podíl na tomto úspěchu má i město Opava, které pro účely e-aukcí poskytlo zdarma prostory v přízemí Hlásky.

"Jsme velmi rádi, že jsme mohli lidem zprostředkovat službu, která jim pomůže ušetřit. Těší nás obrovský zájem veřejnosti a samozřejmě i skvělé výsledky při úsporách jednotlivých domácností. Vedení města se proto rozhodlo poskytnou místnost pro e-aukce ještě i na podzim,"uvedla 1. náměstkyně opavského primátora Pavla Brady.

Další postup po e-aukci

O celkovém výsledku aukce byli občané po e-Aukci informování na www.ecentre.cz. Postupně se občané také telefonicky nebo e-mailem dozvídali, kolik konkrétně jejich domácnost ušetřila. Jakmile jsou pak připraveny k podpisu smlouvy s vítězným dodavatelem, předávají tyto smlouvy zástupci pořadatelské firmy eCENTRE přímo na kontaktních místech.

Upozorňujeme na to, ať lidé nepodepisují smlouvy s případnými podomními prodejci, kteří se mohou snažit využít situace a vnutit občanům smlouvu s jiným než vítězným dodavatelem. Nové dodavatelské smlouvy jsou předávány pouze na kontaktních místech, případně na základě telefonické dohody se zástupcem společnosti eCENTRE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: opava-city.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…