Praha 5: „GRÁC - Obrazy z posledních let“ v Komunitním centru Prádelna

21.11.2013 16:30

JUDr. Petr Lachnit, zástupce starosty MČ Praha 5, zahájí v pátek 22. listopadu výstavu „ GRÁC - Obrazy z posledních let“ v Komunitním centru Prádelna na pražském Smíchově.

Praha 5: „GRÁC - Obrazy z posledních let“ v Komunitním centru Prádelna
Foto: praha5.cz
Popisek: Komunitní centrum Prádelna Prahy 5

Součástí činnosti komunitního centra Prádelna na pražském Smíchově je i provoz Galerie Prádelna, která představuje nejširší veřejnosti díla začínajících umělců, talentovaných dětí i již zavedených a známých výtvarníků.

Mezi posledně jmenované patří Miroslav Pangrác ml., jehož výstava bude zahájena v pátek a potrvá až do konce roku. Touto výstavou autor zakončí „šňůru“ pěti letošních výstav a hned po novém roce přivítá příznivce výtvarného umění v prostoru Divadelního klubu Stavovského divadla v paláci Kolowrat v historickém centru Prahy. Výstava v Komunitním centru Prádelna bude zahájena za doprovodu kapely Za Trest.

Autor tvořící pod zkráceným jménem Grác zde představí svá díla z posledního období, ve kterém se věnuje kombinovaným akrylům, kolážím a asamblážím.

V malbách zůstává věrný svým oblíbeným tmavším odstínům barev, někdy až s přechodem do  monochromní malby, kdy hotové dílo má zdání grafiky.

V některých obrazech nechává divákovi větší prostor pro jeho fantazii, jinde zas striktně vytváří svoji vizi pomocí symbolů, kombinace barev a tvarů.

Nejen umělecký rozsah Miroslava Pangráce ml. je široký, k jeho dalším zájmům patří totiž mj. cestování, horolezectví, potápění a podobné adrenalinové aktivity nebo také fotografie. Jeho otcem je Miroslav Pangrác, který zaslouženě patří mezi klasiky českého výtvarného umění. Nicméně coby syn slavného otce si vždy hledal a také našel vlastní cestu. Zatímco těžiště tvorby Miroslava Pangráce staršího spočívá ve figurální, především portrétní plastice a v krajinomalbě, pro jeho syna je charakteristický odklon od ztvárnění předmětné skutečnosti. Grác se tedy tematicky nakonec vydal opačným směrem – k fantazii, k negeometrické abstrakci, k intuitivnímu symbolismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Praha5.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…