Stane se také Mladá Boleslav Fairtradovým městem?

27.05.2012 21:25

Skupina mladých lidí rozjíždí aktivitu, jejímž cílem je udělat také z Mladé Boleslavi takzvané Fairtradové město.

Stane se také Mladá Boleslav Fairtradovým městem?
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Tato mezinárodní kampaň podporuje rozvojovou spolupráci a spravedlivější ekonomické vztahy mezi rozvinutými a rozvojovými zeměmi. Tímto titulem se v České republice mohou zatím pyšnit jen města Vsetín a Litoměřice, další města o statut usilují. S propagátory této kampaně také jednal ve středu náměstek primátora Adolf Beznoska na radnici.

V Mladé Boleslavi se již v roce 2011 zapojili místní organizátoři do pořádání happeningu na podporu fair trade Férová snídaně ve vašem městě, události se zúčastnilo několik desítek lidí všech věkových kategorií. Stejnou akci uspořádali i letos a navíc tým místních studentů v roce 2012 začal usilovat o získání statusu Fairtradové město. S tímto projektem také tým zvítězil v akci Studentské jamování nápadů a rozjíždí další aktivity pro uskutečnění této myšlenky. Jak informovala členka týmu Monika Picková, první z pěti kritérií nutných pro získání statutu faitradového města již v Mladé Boleslavi splnili propagací a medializací této myšlenky. Nyní chtějí studenti rozjet i další akce na podporu kampaně, například v podobě výstav a přednášek.

Faitradové výrobky jsou označeny speciální značkou, kde v černém poli jsou zelené a modré motivy. Jsou k sehnání i v Mladé Boleslavi, v některých obchodních řetězcích i kavárnách, protože k těmto výrobkům patří například i káva, kakao, čaj, ale i například koření, rýže atd. Podle Moniky Pickové je ovšem těchto výrobků v Mladé Boleslavi dosud málo. "Rozhodně tuto aktivitu vítám, je to bohulibá myšlenka. Je potřeba, aby byly nastaveny správné parametry při obchodu," řekl náměstek primátora Beznoska. Pro získání statusu Fairtradová města je nutné splnit pět kritérií, mezi něž patří dostupnost fairtradových produktů v místních obchodech a kavárnách, oficiální podpora fair trade ze strany města či osvětové aktivity místních organizací.

Podrobnosti o této kampani najdete na webu www.fairtradovamesta.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mb-net.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…