Třebíč: Plánujete letní dovolenou v zahraničí? Zkontrolujte si své cestovní doklady!

17.01.2014 15:41

O vydání nového cestovního pasu požádejte již nyní a nenechávejte podání žádosti až do doby před letní turistickou sezónou. Vyhnete se tak zbytečným frontám na úřadech a ušetříte si čas i peníze.

Třebíč: Plánujete letní dovolenou v zahraničí? Zkontrolujte si své cestovní doklady!
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Máte-li cestovní pas, zkontrolujte si jeho platnost a zjistěte si u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, jakou minimální dobu platnosti cestovního pasu vyžaduje a zda v případě vycestování dítěte v doprovodu jiné osoby než rodiče (zákonného zástupce) nebude vyžadován, mimo platného cestovního dokladu, také písemný souhlas rodičů s cestou dítěte do zahraničí.

Upozorňujeme, že dnem 26. června 2012 skončila možnost cestování dětí zapsaných v cestovních dokladech rodičů. Po tomto datu musí mít každý občan České republiky k vycestování do zahraničí vlastní cestovní doklad. Z tohoto důvodu doporučujeme včas požádat o vydání cestovního dokladu dítěti.

K vycestování do států Evropské unie lze kromě cestovního pasu použít rovněž občanský průkaz. Od 1. ledna 2012 je možno požádat o vydání občanského průkazu také pro občany mladší 15 let.

Novelou č. 159/2013, Sb., bylo od 21. června 2013 zlegalizováno cestování na občanský průkaz i do států mimo EU. Ministerstvo zahraničních věcí sdělením v č. 166/2013, Sb., zveřejnilo seznam států, do nichž lze překročit vnější hranici s občanským průkazem. Jsou zde zařazeny tyto státy: Chorvatská republika, Albánská republika, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Kosovská republika, Makedonská republika, Srbská republika. Pokud cestujete do zemí mimo Schengen, potřebuje každý platný cestovní pas včetně dětí, které s vámi cestují.

Využijte všech úředních dnů na Městském úřadě Třebíč. Na oficiálních internetových stránkách města Třebíče www.trebic.cz najdete možnost elektronického objednání klientů přes internet a to ve dnech pondělí, středa 8:00 – 17:00 hodin, úterý, čtvrtek, pátek 8:00 – 15:00 hodin (od 14:00 do 15:00 hodin omezený provoz).

Na webových stránkách města www.trebic.cz nebo Ministerstva vnitra ČR www.mvcr.cz je možné zjistit, jaké doklady je třeba předložit k žádosti o cestovní pas nebo občanský průkaz a jaké jsou správní poplatky za vydání dokladů. Pořizování fotografie žadatele se provádí na městském úřadě ve fotokabince. Současně se vyplní i žádost o doklad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: trebic.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká Lípa: Schránka v podstavci sochy Lenina ukrývala zakládací listinu i noviny

7:17 Česká Lípa: Schránka v podstavci sochy Lenina ukrývala zakládací listinu i noviny

Téměř třicet sedm let ležela pod kamenným podstavcem sochy V.I. Lenina, která stála v prostranství p…