ANO: Minimální daň je špatně interpretována

14.12.2013 9:46

Rádi bychom opravili mylné zprávy českých médií o minimální dani pro živnostníky.

ANO: Minimální daň je špatně interpretována
Foto: red
Popisek: Politické hnutí ANO

Hnutí ANO se ohrazuje proti špatné interpretaci opatření, které na podnět ČSSD v návrhu koaliční smlouvy zavádí minimální daň pro některé fyzické osoby. V žádném případě se tato "minimální daň" nebude týkat lidí, kteří ve svém daňovém přiznání uvádějí kladný základ daně ve výši, která jim po odečtení všech slev na dani nezakládá povinnost daň odvést.

Pokud živnostník vydělá za rok např. 350.000,- odečte si např. paušál 60 % a jeho základ daně tvoří 140.000,-, neodvádí při 15% dani a odpočtu slevy na dani za poplatníka žádnou daň.

Opatření, které stále není do detailu projednáno, se naopak bude týkat těch, kteří po odečtení nákladů či paušálu uvádějí nulový či zanedbatelný základ daně. U takové fyzické osoby, která během roku negeneruje žádný zisk, vzniká podezření, že má živnostenský list účelově a své příjmy a výdaje optimalizuje tak, aby se mohla vyhnout placení daní. Vzniká také logická otázka, z čeho tato osoba, která neuvádí žádný zisk, vlastně žije.

V aktuálním návrhu koaliční smlouvy se uvádí: "Zavedeme minimální daň pro podnikající fyzické osoby (OSVČ), které dlouhodobě vykazují celkový nulový nebo zanedbatelný základ daně (po zohlednění všech zdanitelných příjmů fyzické osoby). Toto opatření se nebude vztahovat na fyzické osoby v roce zahájení podnikání a v následujících 3 letech. Takto vybraná minimální daň bude započitatelná na daňovou povinnost fyzické osoby v následujících zdaňovacích obdobích. V konečném důsledku bude minimální daň snižovat nárok na daňový bonus u fyzických osob, které nemají jiné zdanitelné příjmy než příjmy z podnikání, podnikají dlouhodobě a dlouhodobě nevykazují základ daně."

Opatření se tedy netýká ani fyzických osob, které nebyly povinny platit daň, ani těch, které se během jednoho či dvou let ocitnou kvůli problémům v podnikání ve ztrátě. Finanční úřady se zaměří na ty osoby, které nulový či zanedbatelný základ daně uvádějí dlouhodobě, nemají tedy oficiálně žádné zisky a v daňovém přiznání neuvádějí jiné zisky. Prakticky se tedy toto opatření drtivé většiny živnostníků nedotkne.

Hnutí ANO se ještě jednou ohrazuje proti chybné interpretaci v médiích i proti účelové dezinterpretaci tohoto opatření některými opozičními stranami. Každý poctivý živnostník, malé, střední i velké firmy, jež hnutí ANO podporuje, jistě toto opatření nechápe jako plošnou represi, ale jako preventivní opatření proti těm, kteří naoko podnikají, ale oficiálně negenerují žádný zisk.

Hnutí ANO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích