Bendl: Největší škody způsobila povodeň rybářům a zelinářům. Řešíme způsoby pomoci

12.06.2013 21:40

Letošní povodně pravděpodobně nejvíce poškodily rybáře a zelináře. O tom, jak probíhá zjišťování škod a jak jsou informovány poškozené subjekty, se dnes na jihu Čech přesvědčil ministr zemědělství Petr Bendl.

Bendl: Největší škody způsobila povodeň rybářům a zelinářům. Řešíme způsoby pomoci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl

„Aktuální výše škod v rámci rezortu zemědělství je 3,3 miliardy korun. Přesnou částku budeme moci vyčíslit, až všude opadne voda. Na zemědělské produkci vznikly škody za 1 miliardu korun, stejná částka se zatím odhaduje u vodohospodářů. Nejvíce postiženi touto povodní byli rybáři a zelináři,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

V Rybářství Třeboň bylo poškozeno 140 až 150 rybníků. Rybník Rožmberk splnil svou roli, díky svým jedinečným retenčním schopnostem ochránil okolí před většími škodami. Rybáři ale přišli o kapří plůdek a násadu ryb, což představuje poškození chovů nejméně na dva roky. Celková výše škod v rybářském odvětví bude známa až na podzim po výlovech rybníků.

„Chci ujistit zemědělce, že Státní zemědělský intervenční fond má v terénu lidi, kteří sčítají škody. Od začátku června je na webových stránkách Ministerstva zemědělství metodický pokyn zjišťování a vyčíslování škod způsobených povodněmi,“ uvedl první náměstek ministra Vilém Žák.

Ministerstvo zemědělství chce pomoci poškozeným povodněmi například poskytováním půjček s co nejnižším možným úročením, které by bylo v souladu s evropskou legislativou, odložením plateb nájemních smluv a plateb vůči státu. Ministr také zmínil aktivaci některých tzv. spících programů, která umožní lidem poškozeným povodní čerpat evropské peníze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…