Blažek (ODS): Vláda Jiřího Rusnoka nemůže dělat mrtvého brouka

23.07.2013 8:23

Zodpovědnost za činnost justice a státního zastupitelství jednoznačně nese vláda a v ní konkrétně ministr či ministryně spravedlnosti. Není proto možné, aby jakákoliv vláda dělala po rozhodnutí Nejvyššího soudu mrtvého brouka a tvářila se, že věc je nezávislým způsobem vyšetřována a vláda do ní nemá zasahovat. Opak je pravdou, vláda do ní naopak zasáhnout musí.

Blažek (ODS): Vláda Jiřího Rusnoka nemůže dělat mrtvého brouka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

Připomínám, že dnes nejde o spor různých právních názorů, ale o jasné rozhodnutí Nejvyššího soudu, který konstatoval, že došlo k překročení kompetencí a vměšování moci výkonné do moci zákonodárné. Poslanecká sněmovna má právo se dozvědět konkrétní odpovědi, aby nemohlo docházet k opakování protiústavních zásahů moci výkonné do moci zákonodárné. Jsem rád, že se Poslanecká sněmovna nerozpustí a tento boj o ústavnost v České republice – a on to boj je – bude dotažen do konce.

Debatu o rozhodnutí okresního soudu povolit policejní zátah považuji za legitimní, stejně jako považuji za legitimní debatovat o rozhodnutí Nejvyššího soudu. Protestuji ale proti tomu, aby takové rozhodnutí bylo zpochybňováno a bylo odkazováno na ústavní soud. Nejvyšší soud jednoznačně rozhodl o tom, že stíhání tří bývalých poslanců ODS a jejich vazba byly nezákonné. Jde o mimořádně závažnou skutečnost a vláda se jí zabývat musí. Pokud tak neučiní, tak žádnou vládou není a na vládnutí si pouze hraje.

JUDr. Pavel Blažek
místopředseda strany
zastupitel statutárního města
předseda oblastního sdružení
člen místní rady

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…