Červinka (ODS): Nikoli špatná rozhodnutí, žádná rozhodnutí

14.01.2014 12:47

Dnes jsem si se zájmem přečetl vyjádření hejtmana Libereckého kraje Marina Půty k situaci ve středním školství v našem kraji.

Červinka (ODS): Nikoli špatná rozhodnutí, žádná rozhodnutí
Foto: ODS
Popisek: Ing. Ondřej Červinka

Pan hejtman se vyjádřil v tom smyslu, že nezájem o technické obory a obecně nízká úroveň středních škol je důsledkem špatných rozhodnutí z minulosti.

Nevím, jaká rozhodnutí má na mysli. Já myslím, že je spíše důsledkem toho, že žádná zásadní rozhodnutí na kraji nepadla. Nepadla mimo jiné i proto, že populistický tlak dřívější opozice dnes krajské koalice do značné míry zabránil rušení středních škol. Dřívější vedení kraje se zalekla a skutečné reformy nakonec neudělala. Nejspíš se tato slova mnohým nebudou líbit, ale stav, kdy je kapacita středních škol v Libereckém kraji téměř dvojnásobná oproti počtu studentů zkrátka není dlouhodobě udržitelný a hlavně rozhodně nepřispívá k tomu, aby se na střední školy dostávali jen ti, kteří na ně svými znalostmi a schopnostmi stačí. Velmi zjednodušeně se tedy dá říci, že stav našeho středního školství v kraji není důsledkem špatných rozhodnutí, ale spíše důsledkem toho, že vlastně žádná rozhodnutí nepadla. A jsem velice zvědav, zda se k nějakým reálným krokům, k nějaké skutečné reformě středního školství stávající krajská koalice rozhoupá. Co jsem tak slyšel, tak tzv. „Harmonizace“ středního školství z dílny paní radní Losové zatím ne reformní kroky nevypadá. Uvidíme, třeba se v roce 2016 pan hejtman opět sejde s pedagogy a ti ho pochválí za to, že reforma krajského školství s dílny jeho koaličního týmu byla konečně tím krokem správným směrem. Mile by mě to překvapilo a přál bych si, aby se podařilo.

Ondřej Červinka, zastupitel města Liberce za ODS

reklama

autor: ODS

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…