Hejtman Řihák: Kraj vyčlenil na podporu výměny kotlů 20 milionů

15.11.2013 17:23

Středočeský kraj patří ve vztahu k životnímu prostředí k nejzatíženějším krajům v republice. Disponuje nejhustší a nejvíce zatíženou dopravní sítí, je vlastníkem 8600 km komunikací, z toho 2376 km silnic II. tříd a 6 252 km III. třídy. Kraj obklopuje hlavní město a v regionu se nachází nejvíce obcí (1145), ve kterých lidé topí především tuhými palivy.

Hejtman Řihák: Kraj vyčlenil na podporu výměny kotlů 20 milionů
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD), senátor a hejtman Středočeského kraje

Největším problémem životního prostředí ve Středočeském kraji je znečištění ovzduší. Způsobuje ho zvyšující se spotřeba nekvalitního hnědého uhlí oproti méně užívaným tzv. ušlechtilým palivům. Největší podíl na znečišťování ovzduší mají lokální topeniště a automobilová doprava. V současnosti na území kraje podle Českého statistického úřadu, který vychází z výsledků sčítání lidí, domů a bytů z roku 2011, Středočeši používají cca 115 870 kotlů na tuhá paliva (uhlí, koks, uhelné brikety nebo dřevo).

Prioritou vedení kraje je proto zejména omezování emisí vybraných znečišťujících látek (NOxaTZL*) a zlepšování kvality ovzduší. „Díky jednání s Ministerstvem životního prostředí jsme mohli rozběhnout program tzv. kotlíkové dotace, která umožňuje občanům kraje vyměnit staré kotle na pevná paliva za nové nizkoemisní kotle na uhlí nebo biomasu anebo kombinace uhlí a biomasy s automatickým přikládáním či kotle na plyn. Středočeský kraj vyčlenil na podporu výměny kotlů 20 milionů Kč a stejnou částkou přispělo i Ministerstvo životního prostředí ČR,“ uvedl středočeský hejtman Josef Řihák.

Na začátku září 2013, po sepsání dohody mezi MŽP a Středočeským krajem, byl spuštěn příjem žádostí. O kotle byl mimořádný zájem, již po třech dnech byly vyčerpány finanční prostředky ve výši 40 670 000 Kč, což představuje 912 podaných žádostí o dotaci. Dle společné dohody mezi krajem a MŽP skončilo přijímání žádostí o dotace vyčerpáním celkové dotace. Předpoklad schválení seznamu registrovaných žádostí je začátek roku 2014, na vlastní výměnu kotle je čas do září 2014.

Vedení kraje chce problém znečištění ovzduší řešit v maximální možné míře. Kromě „kotlíkových dotací“ vydalo opatření v podobě vyhlášení výzvy hejtmana na rok 2014 pro podávání žádostí o dotace ze Středočeského fondu životního prostředí a zemědělství, kde jedním z témat je i „Výsadba izolační zeleně, rekreační zeleně, parku, lesoparků, výsadba lesa a realizace vegetačních úprav u komunikací, v zástavbě a dalších zdrojů prašnosti v obcích.“

„Jak všichni víme, zeleň je nejen na okrasu, ale podporuje také zlepšení stavu kvality ovzduší. Proto jsme se rozhodli tuto oblast zařadit do témat, díky nimž mohou lidé žádat o dotaci. Věřím, že i tento krok pomůže zlepšit kvalitu ovzduší,“ dodal hejtman Josef Řihák. 

Významnou roli hraje podpora monitoringu kvality ovzduší. Ačkoliv povinnost monitorování je ze zákona dána do kompetence MŽP, kraj podporuje formou dotační politiky imisní monitoring, a to na třech stanicích v Kladně-Buštěhrad, Vrapice a Stehelčevesa na stanici IM v Berouně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu