Jurečka (KDU-ČSL): Slabí muži mají milenky, silní muži mají rodiny

17.06.2013 22:14

Včera byl Den otců. Jsem rád, že Den otců máme. Již několik let se slaví Mezinárodní den žen, Svátek maminek, Den dětí nebo Mezinárodní den rodin. Na muže se tak trochu zapomínalo.

Jurečka (KDU-ČSL): Slabí muži mají milenky, silní muži mají rodiny
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

Stát se dnes otcem a manželem je jiné než dříve. Ptáte se proč? Prvním faktorem je prostředí, ze kterého dnešní muži vstupují do společnosti. Dost často vyrůstají v neúplných rodinách, kdy veškerá tíha výchovy je na bedrech maminky. Mnoho mužů se ve svém životě nikdy nesetká se vzorem otce. Neměli možnost zažít muže, který se o ně  stará a miluje jejich matku. Někteří mají štěstí a tento pocit zakusí díky jinému tatínkovi.  Pokud ale maminka zůstane sama, nemá se takový „kluk“ o co v životě opřít. Nezažil, jak si rodiče navzájem vycházejí vstříc při hledání  východisek ze spletitých situací, jak společně překonávají krize a dokážou si odpustit.

Určitým testem zralosti bývala dřív vojenská služba. Byť můžeme mít na tehdejší armádu a výcvik v ní různé názory (řízení armády za socialismu bylo spíš tématem pro tragikomický román), pro mnohé muže skončil život tzv. „mama hotelu“. To dnes trošku chybí, protože mnoho mladých mužů, kteří nemají ve dvaceti letech jasno, nic na světě nenutí opustit domov svých rodičů. Tak se stane, že muž má přes třicet let, nemá životní partnerku a „nic mu nechybí“!

Pokud má mladý muž jasno a potká tu pravou, pak nastane nejednoduchá cesta k završení vzdělání, hledání zaměstnání, a zajištění bydlení. To vše v situaci, kdy se dnes bez praxe práce hledá velmi těžko a bez historie příjmů se také těžko financuje byt nebo domek.

S příchodem dětí pak začíná období, které ukáže, co v chlapovi je.  Péče o děti, noční buzení, všudypřítomný pláč a vyčerpání obou partnerů. Dokázat naplno pomoci své ženě a najít si chvilku jen „pro ní“, je pro mnoho mužů nezvladatelný úkol – nejsou na to připraveni. Zde se musí naplno ukázat hodnotový základ muže-otce a také jeho fyzické a psychické schopnosti. Vzory jsou potřeba.

Muži čelí v moderním světě mnohem složitějším tlakům než dříve. (Ne jinak je tomu  dnes i u našich manželek .)  Je dobře, že se den otců slaví. Být dobrým otcem je mnohem větší životní úspěch než být dobrým manažerem – to dnes zvládne kdekdo. Závěrem si dovolím připojit jednu větu, která se nedávno objevila na sociálních sítích:

Slabí muži mají milenky, silní muži mají rodiny.

Přeji všem tátům, ať se jim úlohu dobrého otce daří naplňovat, aby ukázali svým synům cestu :)

Marian Jurečka, 1.místopředseda KDU-ČSL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…