Klasnová: Osud branického Dominikánského dvora opět nejistý

08.12.2013 20:44

Ruina, která je středobodem starého Braníku v Praze 4, mohla najít smysluplné a důstojné využití. S Prahou 4 totiž dlouhé měsíce jednala Nadace Charty 77, která chtěla z Dominikánského dvora vytvořit seniorský sociální projekt Dům čtyř múz. Vinou liknavosti a neochoty Prahy 4 však v listopadu Nadace Charty 77 od jednání odstoupila. Praha 4 vypsala včera nové výběrové řízení.

Klasnová: Osud branického Dominikánského dvora opět nejistý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

O osud Dominikánského dvoru se zajímá mnoho branických patriotů, mj. režisér Jan Svěrák. A také Ivan Sochor (VV), na jehož popud si přijela objekt prohlédnout i Kateřina Klasnová. "Dvůr jsem viděla letos v lednu, dozvěděla jsem se také, že se o jeho potřebnou rekonstrukci a smysluplné využití chce postarat Nadace Charty 77. Byla ochotna sehnat investici až kolem 250 milionů korun. Praha 4 by těžko mohla najít serioznějšího uchazeče. Přesto se po mnohaměsíčním vyjednávání nebyla schopna s nadací dohodnout," uvedla Klasnová.

Nadace tak po rozhodnutí své správní rady poslala 18. listopadu starostovi Prahy 4 Pavlu Caldrovi dopis, v němž oznamuje ukončení veškerých jednání.

"Bohužel necítíme po celou dobu jednání žádný zájem ani vstřícný postoj k projektu, který jsme v dobré víře Praze 4 nabízeli. Přitom si myslíme, že jde o jedinečný projekt s velkorysou nabídkou, plným zhodnocením a vybudováním objektu, který by dal krásné branické památce odpovídající využití a zachránil by ji pro budoucí generace," píše se mimo jiné v dopise, podepsaném místopředsedou Správní rady Nadace Charty 77 Evženem Hartem.

Praha 4 podle ředitelky nadace Boženy Jirků dosud na dopis neodpověděla. Zareagovala však jinak. "Okamžitě vypsala nové výběrové řízení, které je vyvěšeno v naprosto nevhodný čas - od včerejška do 31. prosince. Výsledku se už předem obávám. Nejsem si totiž jist, zda se do takto narychlo vypsaného řízení v adventním čase přihlásí opravdu seriozní a spolehlivý zájemce," říká Ivan Sochor.

Právě on o výběrovém řízení informoval i Kateřinu Klasnovou, která se včera večer účastnila jednání branických patriotů v Kulovně. "Postup Prahy 4 považuji za nestandardní, jako by jí na Dominikánském dvoru vůbec nezáleželo. Přitom dohoda s Nadací Charty 77 jistě možná byla a nadace čekala dost dlouho - její správní rada jednala poprvé o Dominikánském dvoře a spolupráci s Prahou 4 už v březnu 2012!" připomněla Klasnová.

Ivan Sochor hodlá ve středu 11. 12. Dominikánský dvůr interpelovat na zastupitelstvu Prahy 4. "Očekávám však, že tento problém nyní poněkud zapadne, protože hlavním bodem bude návrh na odvolání starosty Caldra za jeho výlet na Kypr. Dominikánský dvůr tak čeká další zima a další zbytečné poškození," dodal Sochor.

Bývalý Dominikánský dvůr je barokní architektonická památka nacházející se na území pražské čtvrti Braník. Areál pochází ze 3. čtvrtiny 17. století. Z původních 4 křídel se do současnosti dochovaly tři včetně zvonice z roku 1761. Jeho adresa je Branická 44.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…