Kozumplíková (ODS): Neznám laciný antikomunismus

14.09.2013 13:50

V začínající volební kampani slyšíme z úst politiků divného ražení, že není aktuální „strašení laciným antikomunismem“.

Kozumplíková (ODS): Neznám laciný antikomunismus
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Nevím, co to je „laciný antikomunismus. Vím pouze to, že antikomunismus , což je vlastně vyjádření odporu proti utlačení totalitním režimem, možná ještě jednodušeji řečeno,  vyjádření touhy po svobodě, nebyl nikdy laciný, ale byl vždy v minulosti draze zaplacen.  Zaplacen stovkami popravených, tisíci vězněných, množstvím rodin vyhnaných z jejich domovů, množstvím zničených osudů. Osudů těch nejlepších z nás. Nemůžeme mluvit ale pouze o 50. létech. V podobě méně viditelné toto vše pokračovalo zvláště po roce 1969 (smrt profesora Patočky, biskupů Hloucha a Trochy, ale i Pavla Wonky, mrtví na drátech na hranicích a miliony ohnutých charakterů).  A to mluvím pouze o Československé republice, nevyjmenovávám oběti rudého teroru po říjnové revoluci (stačí si přečíst knihu Od carského orla k rudému praporu), hladomor v Rusku či na Ukrajině. A všichni víme, že komunismus neměl jenom oběti v Evropě, víme o kulturní revoluci v Číně, či Pol-potově režimu v Kambodži.

Výše uvedené jsou ne příliš složitě dohledatelná fakta. Najít si je může téměř každý. Pokud nemá internet, existují knihovny. A číst v této zemi umí každý. Pokud se vrátím do Československa, dnes (ne úplně přesně)České republiky, můžeme se ptát: je lidská paměť tak krátká?

Zaštiťujeme se jmény prezidenta Masaryka, Aloise Rašína, Antonína Švehly, Víme i o jménu Malypetr. Kde jsou potomci těchto rodin? Všichni víme, jak skončil Jan Masaryk, ale kde byli do r. 1990 také ti ostatní. V emigraci, odešli z této země, která byla pro svobodného ducha nesnesitelná. A nebyli to jenom nositelé těchto slavných jmen. Po roce 1948 odešlo kolem 250 tisíc občanů a po 1968 kolem 70tisíc. Vědomě píši občanů, protože to nebyli pouzí obyvatelé, to byli schopní, silní, stateční, odpovědní lidé. A ti, kteří zůstali? Ti, kteří se pouze jenom trochu ohnuli, poslouchali Svobodnou Evropu a věřili, že „na podzim to praskne“. Ten podzim přišel až v roce 1989. A ti, kteří se ohnuli hodně, vstoupili do strany, byli v milicích, a těšili se z výdobytků socializmu. Nebylo jich málo.

To byl komunismus: když už ne ztráta života, tak zcela jistě ztráta svobody, lidské důstojnosti, vynalézavosti, odpovědnosti, altruismu a vzájemné solidarity. Pokřivení všech přirozených lidských hodnot.

Bez zlého období komunistické éry by nebylo mnoha neduhů současnosti počínaje nepoctivostí, chtivostí, nesnášenlivostí, neodpovědností, přes bezohlednost, pasivitu a lhostejnost ke druhým.

Tady hledejme kořeny současných problémů, ne ve svobodě, či jak opět  politici divného ražení říkají, v kapitalismu. Proto odpor proti této, či jiným líbivým a na první pohled lidumilným ideologiím není snadný a už vůbec ne laciný. Ani kdysi, ani dnes. Možná, že v současnosti jsou v popředí zájmu obyvatel naší země jim bližší starosti: nezaměstnanost, soužití s jiným etnikem,  bezpečnost nejen naší země, ale i našich ulic. To vše je ta „košile, bližší než kabát“. Toto ale nevyřeší recepty hodných komunistů, byť by měli rudou, ale  i oranžovou,  či jinou barvu. Vyřeší to pouze občané, kteří najdou ty staré dobré vlastnosti, které díky komunismu zmizely. A základem těch starých dobrých vlastností je svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…