Křížová-Charvátová (Hlavu vzhůru): Kam zmizelo 300 milionů pro tělovýchovné jednoty?

16.10.2013 18:07

Do českého sportu tečou ze státního rozpočtu 3 miliardy ročně, přesto se do tělovýchovných jednot a sportovních klubů nedostane téměř nic. Situaci mělo změnit 300 milionů, schválených Parlamentem ČR. Ty však beze stopy zmizely!

Křížová-Charvátová (Hlavu vzhůru): Kam zmizelo 300 milionů pro tělovýchovné jednoty?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V tělovýchovných jednotách a sportovních klubech, jakožto základních jednotkách aktivního sportu, se odehrává celých 95 % sportovní činnosti. O to paradoxnější je fakt, že se k nim za poslední tři roky nedostalo ze státního rozpočtu téměř nic. A to ve chvíli, kdy stát na sport přispívá celými třemi miliardami korun. Situaci mělo napravit tři sta milionů, které byly schváleny Parlamentem ČR a vyčleněny v zákoně o státním rozpočtu na rok 2013 výhradně pro tělovýchovné jednoty. Co se však nestalo. Tak trochu typicky se oněch vyhrazených tři sta milionů ztratilo, můžeme možná říci, že je někdo umně odklonil. Ovšem kam?

Je v zájmu každého sportovce, aby se tyto zašantročené peníze našly. Možná je to úkol hodný Sherlocka Holmese, přesto to ale za to stojí. Vím, jak to ve sportu chodí. Vím, že i dobrovolní trenéři ve sportovních klubech a jednotách mají své meze. A vím, že nestačí nalézt oněch „založených“ tři sta milionů. Je nezbytné zajistit minimálně stejnou částku pro rok 2014 a následující.

Nečekejme ale až to „někdo“ udělá. Je zapotřebí být konkrétní a jednat rázně. Já, společně s Robertem Kyselou, hokejovým mistrem světa a René Novotným, trojnásobným mistrem světa v krasobruslení si bereme za úkol přijít této záhadě na kloub a vrátit peníze těm, kterým patří. Tedy dětem, mladým sportovcům a všem aktivním lidem v tělovýchovných jednotách.

PaedDr. Olga Křížová Charvátová

  • HLAVU VZHŮRU
  • Číslo 5 a fair play žije
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: HLAVU VZHŮRU!

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce