Liška (SZ): Investice do vzdělání musíme navýšit alespoň o 0,5 % HDP

19.10.2013 10:03

Zelení představili plán na oživení české ekonomiky. Chtějí zrušit MMR a více investovat do vzdělání a technologií.

Liška (SZ): Investice do vzdělání musíme navýšit alespoň o 0,5 % HDP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Strana zelených (SZ) představila sadu opatření k oživení české ekonomiky. Navrhovaná opatření kladou důraz na investice do vzdělání, stavebnictví či nových technologií. Největší prostor pro úspory se otevírá v potírání korupčního jednání, zamezení plýtvání s veřejnými prostředky a racionalizaci agend státních úřadů.

Cílenými investičními programy chtějí zelení plně využít evropských fondů, které poslouží k opravě infrastrukturních staveb či zateplování budov. Rozvoj stavebnictví, které je nyní v útlumu, má přitom velký dopad na další ekonomická odvětví. SZ chce pokračovat v úspěšném programu Zelená úsporám, který zelení zavedli, protože každá miliarda investovaná do energetické renovace budov vytváří až tisíc pracovních míst. Podobné menší regionální investice jsou ekonomicky daleko smysluplnější, než stavba předražených zakázek jako je Temelín nebo kanál na Labi.

“Před patnácti lety Česko přilákalo první velkou vlnu investic na schopnou a levnou pracovní sílu. Druhá vlna investic s vyšší přidanou hodnotou však přijde jen za vzdělanými, produktivními a inovativními zaměstnanci, kteří se budou moci opřít o kvalitní zázemí,” říká Jiří Čáslavka, ekonomický expert SZ a jednička v Pardubickém kraji. Takové zázemí musí podle něj zahrnovat rozvinutou dopravní a technologickou infrastrukturu, efektivní veřejnou správu i kvalitní vzdělávání a péči o děti.

Snižování výdajů na vzdělání a vědu přitom zelení podrobují dlouhodobé kritice. “Investice do vzdělání musíme navýšit alespoň o 0,5 % HDP ročně, abychom na konci příštího volebního období dosáhli přinejmenším průměru zemí OECD. Prosadíme i zvýšení výdajů na vědu a výzkum,” uvedl předseda zelených Ondřej Liška. Vhodným nástrojem, který kromě jiného pomůže rozvíjet spolupráci firem a univerzit, je podle Lišky možnost odečtu nákladů na externě zadaný vývoj a výzkum od základu daně z příjmů.

Až 25 miliard ročně lze podle zelených ušetřit zastavením zadávání předražených veřejných zakázek. Ztrátám v řádu desítek miliard ročně navrhují předejít systematickým potíráním korupce. Významnou úsporou vidí také ve zrušení Ministerstva pro místní rozvoj a převedení jeho agendy rozdělování evropských dotací přímo pod Úřad vlády, který by nad nimi měl lepší dohled a zajistil efektivnější čerpání. Územní plánování by podle SZ přešlo na Ministerstvo životního prostředí.

Souhrn opatření, která oživí českou ekonomiku, shrnuli zelení do tzv. Zeleného tuctu. Ten obsahuje například investice do vzdělání, stavebnictví či nových technologií. SZ v minulosti spolupracovali s předními českými ekonomy jako Miroslav Zámečník či Martin Sedláček. Na zeleném tuctu se podílel také ekonom Zdeněk Kudrna. Oživení ekonomiky je jedním ze čtyř programových pilířů Strany zelených. Více informací včetně informačního videa je možné nalézt na www.zeleni.cz/ekonomika

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…