Liška (SZ): Rusnok obnovuje ministerstvo hutnictví

06.07.2013 18:20

Kandidát na Rusnokova ministra průmyslu, Jiří Cienciala, je úzce spojen s Třineckými železárnami, které v minulosti opakovaně získaly miliardové dotace z veřejných zdrojů.

Liška (SZ): Rusnok obnovuje ministerstvo hutnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Společnost má přitom akcie na majitele:

- v roce 2003 získala tato společnost 2,2 miliardy z evropských fondů, ke kterým jim pomohl právě současný designovaný předseda vlády Jiří Rusnok a prostředky následně potvrdil Milan Urban. Proti dotaci se ohrazovala Evropská komise. Miliardy byly zdůvodněny náhradou části prostředků investovaných do výzkumu, ekologických a sociálních opatření;

- miliardy prostředků slíbil Třineckým železárnám také loni ministr Chalupa. Ocelářský gigant získá dvě miliardy z veřejných prostředků na ekologická opatření vedoucí ke zlepšení stavu ovzduší.

Podpora opatření na zlepšení životního prostředí jsou důležitými impulsy pro ozdravení ovzduší ve smogem postiženém Moravskoslezském regionu. Podle Strany zelených by však na miliardy z veřejných prostředků měly dosáhnout jen společnosti s transparentní vlastnickou strukturou.

"Posilování konkurenceschopnosti nemůže vést pouze přes dotace do netransparentních ocelářských gigantů. Z Česka ročně odteče téměř 100 miliard korun za dovoz ropy a zhruba 70 miliard za dovoz zemního plynu. Stát by měl motivovat průmyslové podniky k investicím do energeticky účinných opatření a snižování znečištění pomocí jasného plánu postupné redukce emisí.  Podle Strany zelených je klíč ve zvyšování energetické efektivity podniků. Při zachování dnešního tempa výroby mohou podniky ušetřit ekvivalent produkce dvou temelínských reaktorů," říká Tomáš Průša, člen Předsednictva Strany zelených.

"Tak jako měl Martin Kuba jihočeský stín, bude mít Jiří Cienciala za zády Tomáše Chrenka a jeho ocelářský průmysl. Příští možný ministr průmyslu je tak po Martinu Pecinovi zaměstnaném ve Vítkovicích dalším členem Rusnokovy vlády, který bude v potenciálním střetu zájmů během atomového tendru na rozšíření Temelína. Nominace do Rusnokovo-Zemanovy vlády tak potvrzují předchozí hrozby stagnace potřebných opatření, jako je oživení ekonomiky založené na moderních impulsech v podobě podpory energeticky šetrného stavebnictví či investice do kvalitního vzdělávání. Nejen z těchto důvodů je jediným možným řešením rozpuštění Sněmovny a předčasné volby. Voliči musí dostat právo znovu rozdat karty podle vlastních preferencí,"dodává předseda zelených Ondřej Liška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice