Lukl: Čerpání z evropských fondů není uspokojivé, zavádíme krizové řešení

17.09.2013 19:39

Cílem České republiky je vyjednat výjimku z pravidla n+2, neboli zajistit, aby mohly být EU fondy, které má ČR přiděleny na jednotlivé roky do 2013, proinvestovány postupně až do roku 2015.

Lukl: Čerpání z evropských fondů není uspokojivé, zavádíme krizové řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj František Lukl s ministrem kultury Jiřím Balvínem

Ministr pro místní rozvoj František Lukl zároveň na jednání s komisařem Johannesem Hahnem požádal o rozšíření Operačního programu Doprava v souvislosti s povodněmi o možnost financování oprav místních komunikací.

„Čerpání prostředků není uspokojivé. Ministerstvo pro místní rozvoj u řady programů zavedlo krizové řízení. Tato agenda je také pravidelným bodem jednání Porady ekonomických ministrů. Rozhodli jsme se apelovat na všechny aktéry a sledovat naplňování akčního plánu zlepšení veřejně,“ říká ministr František Lukl.

Dalšími opatřeními je převzetí části delegovaných činností z ministerstva vnitra a kultury zpět na MMR. Rozumné se jeví také uplatnění vnějších a vnitřních realokací v rámci OP ŽP či OPTP. Těmito kroky se již dnes podařilo zachránit více než 7,5 mld. Kč.

Ministerstvo tak bude každý měsíc zveřejňovat stav čerpání pro všechny operační programy. Celkový stav ukazuje následující tabulka:

Hlavní příčiny negativního vývoje

  1. nevhodné nastavení implementační struktury
  2. složitost a počáteční absence metodik
  3. vysoká fluktuace pracovníků
  4. velké problémy v projektovém řízení příjemců, kvalita zadávacího řízení, odvolávání, ÚOHS – lhůty
  5. závěry auditů Evropské komise – pochybení – nastavení programů
  6. nejasné výklady kontrol a auditů

Jednání v Bruselu pokračují

Zároveň se v Bruselu bojuje o možnost rozšíření pravidla n+2 o jeden rok. „Naposledy jsme o tom jednali ve čtvrtek 12. září. Byť jsou proti především přímí plátci, věříme, že naše argumenty jsou natolik silné, že uspějeme. Jde o to, že v rámci Unie mají výhodu tří let Slovensko a Rumunsko. V příštím programovém období bude tato zásada platit pro všechny. Proč proto toto pravidlo neaplikovat již nyní,“ říká ministr Lukl.

Ministr Lukl prosazuje možnost rozšíření Operačního programu Doprava v souvislosti s povodněmi o opravy místních komunikací. „Dívám se na vše pohledem starosty, tedy zdola. Když se objeví problém, snažím se ho řešit rychle a hlavně systémově. Proto mi přijde logické, aby evropské peníze pomohly také v případech, kdy je třeba obnovit místní komunikace po povodních,“ objasňuje ministr František Lukl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …