MZe: Titul Vesnice roku 2013 získala obec Jeseník nad Odrou

15.09.2013 19:48

Moravskoslezská obec Jeseník nad Odrou se dnes v Luhačovicích stala Vesnicí roku 2013.

MZe: Titul Vesnice roku 2013 získala obec Jeseník nad Odrou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Miroslav Toman

Poprvé v historii soutěže, která se letos konala již podevatenácté, tak vyhrála obec z tohoto kraje. Výsledky byly vyhlášeny na Mezinárodním festivalu dětských folklorních souborů Písní a tancem. Druhé místo v soutěži obsadila obec Holovousy z Královéhradeckého kraje a třetí se umístil Dolní Újezd z Pardubického kraje.

„Cílem soutěže Vesnice roku je povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova. Soutěž upozorňuje na činorodost obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se zapojují do společenského života vesnice a snaží se nejen zvelebovat místo svého bydliště, ale i rozvíjet místní tradice,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Vyhlašovateli soutěže jsou Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo zemědělství, Svaz měst a obcí ČR a Spolek pro obnovu venkova ČR. Nositele ocenění Zlatá stuha za vítězství v krajských kolech soutěže hodnotila od 1. do 7. září 2013 celostátní hodnotitelská komise tvořená zástupci vyhlašovatelů a spoluvyhlašovatelů soutěže. Letošního 19. ročníku se zúčastnilo 273 obcí ze všech 13 krajů.  

Ministerstvo zemědělství uděluje v rámci soutěže Vesnice roku ocenění Oranžová stuha za příkladnou a dobře fungující spolupráci mezi obcí a zemědělským subjektem (popřípadě místní dobrovolnou organizací myslivců, včelařů, rybářů apod.) při obnově a rozvoji obce. Celostátní komise navštívila a hodnotila obce, které získaly Oranžovou stuhu 2013 v krajském kole, od 19. srpna do 23. srpna 2013. Slavnostní vyhlášení výsledků ocenění Oranžová stuha se uskuteční společně se Zelenou stuhou v Senátu PČR 23. září 2013. Ocenění soutěže Vesnice roku 2013 bude slavnostně předáno 11. října ve vítězné obci, tedy v Jeseníku nad Odrou.

Dana Večeřová
ředitelka Odboru komunikace MZe

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…