Ministr Chalupa: Zachování vlády je důležité i kvůli povodním

19.06.2013 9:25

Po demisi premiéra Nečase a tím celé vlády se diskutuje, co bude s naší zemí dál. V úvahu připadají v zásadě tři varianty: rekonstrukce stávajícího kabinetu, resp. výměna předsedy vlády, úřednický kabinet a předčasné volby. Za nejlepší alternativu považuji pokračování koalice ODS, TOP 09 a LIDEM, a to z mnoha důvodů.

Ministr Chalupa: Zachování vlády je důležité i kvůli povodním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Jeden z nich však vystupuje do popředí. Není to tak dávno, co naši zemi postihly ničivé povodně, které přinesly polovině republiky mnohamiliardové škody, stovky poničených domů a v neposlední řadě jedenáct ztracených lidských životů. Ačkoliv je velká voda již zdánlivě pryč a z okna pražské kanceláře to vypadá, že se vše vrátilo do normálu, na mnoha místech v České republice tomu tak ani zdaleka není. Namátkou – v podkrkonošských obcích Rudník, Hostinné a Svoboda nad Úpou opravují 129 poničených domů, což potrvá měsíce a roky, na Ústecku zase hasiči stále odčerpávají vodu ze sklepů a oplachují silnice.
 
Vláda v první fázi, tedy při příchodu velké vody a její kulminaci, plnila svoji roli zodpovědně. Bleskově schválila několik balíčků pomoci, vyslala na místo vojáky a lidem poskytovala potřebné informace a klid. Tím však její práce nekončí. Je stále mnoho úkolů, které kabinet musí splnit, a bylo by velmi nezodpovědné, kdyby zrovna v této chvíli, v době, kdy má být lidem oporou, skončil. Nejenže by takový krok řadě lidí jejich život zkomplikoval, ale navíc by posílil jejich deziluzi z politiky a politiků, kteří se o ně ani v těch nejtěžších chvílích nedokáží postarat.
 
To všechno neříkám jako ministr vlády. Jak známo, pozice ministra životního prostředí je z mnoha důvodů velmi vratkou židlí, a proto jsem na svůj konec připraven prakticky už od svého nástupu. Na své funkci nelpím. Netvrdím to ani proto, že by případné zachování řádného termínu voleb bylo výhodné pro ODS. Jde mi o to, že přestože je současná situace vážná, musíme ukázat naši schopnost dohodnout se a soustředit na podstatné věci. S veškerým respektem k vážnosti obvinění je pro mě pomoc občanům v zaplavených oblastech tím důležitějším. Předčasné volby by znamenaly zásadní omezení akceschopnosti vlády a tedy zbrzdění záchranných prací. A to ani nemluvím o tom, že pořádání voleb přijde na několik stovek milionů, které by mohly pomoci právě lidem z postižených území.
 
My jako politici bychom měli dát v tuto chvíli lidem jistotu, že se o svoji vládu mohou opřít, že naše pomoc nebude omezena a likvidování škod bereme s plnou vážností. V opačném případě se pro ně opravdu stáváme partou nezodpovědných jedinců, kterým jde jen o vlastní prospěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo životního prostředí

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.