Ministr Podivínský: Výstřel slepou patronou

16.07.2013 18:20

Reakce ministra životního prostředí Tomáše Jana Podivínského na dnešní text pana Zemka o prvních krocích pana ministra.

Ministr Podivínský: Výstřel slepou patronou
Foto: Česká televize
Popisek: Tomáš Podivínský

Několik poznámek ke článku pana poslance Zemka, v logice textu po odstavcích:

Lokalitám postiženým povodněmi jsem se věnoval ještě ve funkci náměstka z titulu místopředsedy Ústřední povodňové komise denně, často i po nocích, takže zde jsem nedělal první kroky, ale dokonce předkroky. Protipovodňová opatření a prevence před povodněmi jsou také jednou z mých pěti nejvyšších priorit. Od počátku svého působení na resortu jsem místopředsedou a nyní předsedou Pracovní skupiny pro zlepšování kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji. Do Ostravy jezdím nejméně jednou za měsíc, ale spíše častěji. O tématu jednám i s polskou stranou a tento pátek by bylo v Ostravě setkání se starosty, které ale proběhne příští týden, neboť v pátek je společné zasedání vlády a hejtmanů.

Jméno resortu je „životní prostředí“, jednoduše „zelené ministerstvo“, ale ne ve smyslu agresivní zelené ideologie, nýbrž z mého pohledu kontinuálně k mému předchozímu působení na Státním fondu životního prostředí, kde jsem pracoval na programu Zelená úsporám. Vždy budu dávat zelenou, a to hlavně zdravému rozumu.

Jak patrno z mediálních reflexí, nediví se svět, ale toliko pan poslanec Zemek, který ale není hlasem „světa“. Na margo hrubých neznalostí pana Zemka: Regulační ventily jsou v případě jaderného bloku na našem území a ne někde mimo hranice České republiky jako v případě plynu nebo ropy, a také u nás je sklad palivových článků, jenž může být předzásoben na mnoho let předem. Jediným dodavatelem palivových článků není Ruská federace, jak se čtenářům snaží pan poslanec Zemek podsunout, ale hotové palivové články můžeme dnes odebírat prakticky od pěti dodavatelů – a co je ještě podstatnější, z aktivních peletek si dokáže naše ve srovnání s pěti světovými velmocemi přeci jen malá země vyrobit palivové články sama – a na to jsem, možná na rozdíl od pana Zemka, jako Čech, velmi, velmi hrdý!

Jaderná elektrárna Temelín je bezuhlíkatý zdroj energie. Větší soulad s racionální ochranou přírody a krajiny můžeme těžko nalézt. Hektary luk a polí zabrané solárními elektrárnami, stavěnými často jen jako nástroj zisku, životní prostředí nespasí. Větrné elektrárny, které hyzdí horizonty našich kopců a hor, jsou možná pro pana poslance Zemka pravou záchranou naší přírody a krajiny, ale ne pro mě. Byť chladící věže Temelínské elektrárny skutečně nejsou žádnou estetickou perlou jižních Čech, tak všudypřítomné lány řepky jsou pro krajinu kolem nás kvůli regulím v oblasti biopaliv mnohem větší přítěží. Obnovitelné zdroje energie mají své místo v energetickém mixu, ale je iluzorní představa, že budou páteřním zdrojem české energetiky. Mohou být doplňkem, který ovšem nesmí křivit trh nesmyslně nastavenými dotacemi na úkor občanů a konkurenceschopnosti českého průmyslu.

Další z mých pěti priorit je podpora programu Nová zelená úsporám, ve kterém se realizují nejefektivnější úspory energie nejen pro naši ekonomiku, ale také pro zcela konkrétní peněženky našich občanů. Tento program jsem spoluutvářel a stojím si pevně za tím, že je to nejefektivnější program snižování energetické náročnosti v naší zemi, a proto jej budu nadále ze všech sil podporovat.

Nový zákon o odpadech je připravený, intenzivně jsem pracoval na konsensuálním výsledku jednání všech hlavních hráčů v odpadovém hospodářství. Všech více jako dvacet účastníků Pracovní skupiny odpady ví, že již téměř hotovou dohodu na posledním zasedání této skupiny zcela shodili dva z velkých subjektů, kteří o 180 stupňů změnili své dosavadní postoje. Málo věcí mě tady na ministerstvu pořádně naštve, ale tento postup mě opravdu rozpálil doběla. A pokud pan poslanec Zemek hovoří o mé spoluodpovědnosti za čerpání OPŽP, tak buď neví, že tato problematika ani náznakem nepatřila do mé sekce technické ochrany životního prostředí, nebo záměrně neříká pravdu. Obojí je však špatně.

Jsem rád za každou dobře míněnou radu, stavící na skutečných faktech a ne na jejich překrucování a na elementárních neznalostech. Když chci střílet z děla, tak si napřed aspoň přečtu návod k použití a nestrčím do laufu slepou patronu. Ta pak neudělá nic víc, než velkou ránu a trochu smradu. Raději diskutuji a naslouchám argumentům, ne plané střelbě z poplášňáku. 

Tomáš Jan Podivínský
ministr životního prostředí 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo životního prostředí

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…