Okamura: 8 500 je částka, za kterou se téměř nedá přežít

02.10.2013 15:31

Z Facebooku Tomia Okamury.

Okamura: 8 500 je částka, za kterou se téměř nedá přežít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Milí přátelé, odpovídám na další sérii Vašich nejčastějších palčivých otázek, které mi tady na facebooku pokládáte: 

1. Jste pro zákon, který by nařídil uzavření supermarketů a obchodů v nákupních centrech v neděli a o státních svátcích?

Ne, je to diskriminační jak vůči občanům, tak proti obchodníkům, tak proti zaměstnancům. 

Nákupní centra budou otevřena, protože malé butiky, kterých je v centrech 90 procent, do zákazu nespadají, takže cíl navrhovatelů odtrhnout lidi o svátcích od nakupování nedocílíme stejně jako to, aby další lidé nemuseli pracovat - respektive měli volno.

Jsou desítky profesí a desetitisíce lidí - spíše statisíce, kteří musí o svátcích pracovat - zdravotníci, hasiči, policisté, novináři, televizní technici. Zákaz činnosti pro superúzký segment je jen výrazem hlouposti a neschopnosti přemýšlet, jelikož jestliže chceme, aby lidé trávili svátky nekomerčně, tak to rozhodně neovlivní zavřený Kaufland. To je třeba v lidech pěstovat od dětství - školy, rodiče i veřejnoprávní média musí propagovat pokoru a úctu k tradicím a cíleně pěstovat nezávislost na konzumu. 

Když ČT přestane propagovat o víkendu komerční zabijácké počítačové hry, udělá v tomto směru stát stokrát víc než zákazem prodeje potravin a drogerie v obchodech na 200m2.

2. Měla by se podle vás uzákonit neslučitelnost funkcí poslance a ministra?

My jsme pro zákaz souběhu funkcí ministra a poslance. Člověk by neměl kumulovat různé vysoké celostátní veřejné funkce, aby měl čas dělat jednu svoji práci pořádně. 

3. Základní měsíční hrubá minimální mzda nyní činí 8500 korun. Je to podle vás dostatečná suma? Popř. na kolik by se podle vás částka měla zvýšit? 

8 500 je částka, za kterou se téměř nedá přežít. Je otázka, zda příjem lidem zvyšovat minimální mzdou nebo třeba snižováním nákladů zaměstnavatele na zaměstnance či snižováním nákladů na živobytí samotných zaměstnanců třeba snížením sazby DPH, což také navrhujeme. Což je podle nás daleko systémovější cesta. Minimální mzda je lehce obejitelná - spousty lidí pracují dohodou na černo nebo na tzv. částečný úvazek a zbylé hodiny pracují na černo.

Což je dramatický problém, protože se jim to nezapočítává do důchodu ani do pojištění v nezaměstnanosti. 

Pokud budeme zvyšovat minimální mzdu, mělo by ruku v ruce s tím jít také snížení odvodů na zaměstnance, aby tíhu nenesl zaměstnavatel a nebyl nucený oficiální pracovní místa rušit. 

A jsem pro to, aby stát šel také cestou maximálně snižovat náklady na život nás všech. Pak bychom nemuseli donekonečna platy zvedat. A stačí málo, zefektivnit fungování státu - proto navrhujeme uzákonit odvolatelnost a hmotnou a trestní odpovědnost politiků, soudců, státních zástupců a exekutivy. Je třeba zajistit stabilní či klesající ceny energií, vody, stočného, tepla, jejichž ceny jsou u nás vyšší než v mnoha zemích západní Evropy. Cesta tu tedy je, jen se všichni tváří, že ji nevidí.

4. Šéf Českých drah, stejně jako všichni členové představenstva společnosti, mají v případě odvolání nárok na odstupné ve výši 24násobku průměrné mzdy. Nepovažujete to za amorální? Případně jaké odstupné by podle vás bylo adekvátní?

Pro velkou část šéfů Českých drah bych jako adekvátní odstupné viděl veřejný výprask a doživotní splácení způsobených škod. Představte si, že do nějakého supermarketu by chodilo málo zákazníků a ten by to vyřešil tak, že zdraží veškeré své zboží a snížil by pestrost nabídky. Tedy méně za víc. Asi byste ho měli za magora. Šéfové Českých drah to ale takto dělají kontinuálně. Na pokles zákazníků reagují dalším zdražením služeb a jejich osekáním. A miliardovými investicemi do předražených nákupů. Neměli jste se mě na tohle ani ptát, protože ti gauneři patří před státního zástupce. 

Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit přímé demokracie 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce