Paroubek: Šibalové? Ne, mafiáni

25.11.2013 14:40

MF Dnes přispěchala, určitě ne bez záměru, v minulém týdnu s fotografií, na které mi R. Houska na jedné z krajských konferencí ČSSD nese talíř s gulášem. Ta fotografie je někdy z let 2007 až 2008. Co už může být lepším „důkazem“ blízkých vzájemných vztahů nežli tato domnělá Houska úslužnost?

Paroubek: Šibalové? Ne, mafiáni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Od poskoka k bossovi

Ptám se sám sebe, zda by R. Houska takhle přinesl někdy letos na jaře, na krajské konferenci v Ústí gulášek B. Sobotkovi a M. Haškovi. Odpověď je jasná. To se ví, že ne! A proč? No, přece to už nebyl poskok z té doby, kdy jsem byl předsedou této strany. Stal se z něj, po mém odchodu z vedení ČSSD, skutečný regionální stranický boss, na jehož vlivu jsou naopak závislí jeho straničtí šéfové. A od jehož „moci“ odvozují svou moc.

To, že nebylo tohohle člověka (ale i jiné na Ústecku) snadné udržet v jistých mezích ani pro mě, je jasné. Dám jeden příklad. Jednou jsem se dozvěděl (to bylo v roce 2007), že R. Houska chodí všude ozbrojen. A tedy i na stranické schůze. Sdělil jsem tuto informaci veřejně na stranické konferenci, kde byl R. Houska přítomen, a i když jsem tak učinil bez uvedení jeho jména, zcela bezostyšně se k tomu přiznal a sdělil, že chodí ozbrojen, protože se mě prý bojí. Tuhle nehoráznost nicméně přičinlivě převzala některá média, aby mě ve veřejnosti mohla poškodit. Houskovi šlo vždy jen o něj, mně šlo o volební výsledek strany na Ústecku a za celou stranu. Proto jsem tehdy generální útok na partičku Houska (=Vaňhová), Kouda a Fišera odložil s tím, že se k němu vrátím ve vhodnější době… Po mém odchodu z vedení ČSSD v červnu 2010 opanovala tahle partička ústeckou krajskou organizaci ČSSD. Formálně pak převzala tuto organizaci na krajské konferenci této strany v lednu 2011. Na zmíněné konferenci vyjadřovala podporu ústecká krajská organizace ČSSD M. Haškovi na předsedu strany a za likvidaci této mé poslední bašty Houskovi poslali M. Hašek a R. Onderka, tehdejší místopředsedové ČSSD, přímo na konferenci pětilitrovou láhev Chivas Regal. Ten ji po jednání konference nosil mezi delegáty jako monstranci. Součástí rituálu instalace nového ústeckého bosse R. Housky byly v té době hrubé a nechutné slovní útoky celé téhle podařené partičky na mou osobu. Nevšiml jsem si, že by tyhle fešáky někdo z tehdejšího (v podstatě dnešního) vedení korigoval, či dokonce napomínal. Přitom i při malé představivosti mých bývalých spolupracovníků z vedení ČSSD muselo být každému jasné, že po mém odchodu z Ústecka již tato strana nebude schopná v kraji zopakovat volební výsledky z let 2006 – 2010, kdy jsem byl jejím lídrem (2006: 35,46%. 2008: 32,78%, 2010: 24,93%, resp. 2012: 16,13%, 2013: 20,77%). Proč si pálit prsty před klíčovým sjezdem, že? A takových „drobností“ nechali lídři ČSSD v posledních třech a půl letech bez povšimnutí a zásahu celou řadu. A výsledek této své netečnosti poznali letos v říjnu ve volbách.

A jak zmíněná partička ve vedení ústecké ČSSD vlastně v současnosti prospívá? Kouda byl zatčen v září 2012, čeká jej proces za zneužití evropských fondů (jen dítě může věřit tomu, že „to“ zvládal sám). Houska opustil tento svět rukou vraha. Vaňhová, jeho životní partnerka, pokud má ještě trochu politického pudu sebezáchovy, skončí rychle v politice. Vyšetřování ve věci zneužití evropských fondů totiž nutně skončí u ní. A zbývá ještě radní Fišera… Jeho politický konec je jen otázkou času.

Nelze se v této souvislosti nezmínit o známé a udatné protimafiánské bojovnici Marii Benešové. Proč nepřipomenout, že M. Benešová od vedení Ústeckého kraje obdržela v letech 2009 – 2011 zakázky snů na právní služby v celkové výši do 3,8 mil. Kč (bez DPH). Mnohokrát jsem M. Benešovou, poradkyni prezidenta a současnou ministryni spravedlnosti, vyzýval, ať uvede, co za ty peníze pro kraj odpracovala. Nikdy tak neučinila. Tento jasný konflikt zájmů by v každé vyspělé evropské zemi znamenal pro takového vypečeného politika konečnou v politice. Ne tak u nás.

Duo Vaňhová – Houska M. Benešovou dokonce ještě prosadilo na ústeckou kandidátní listinu ČSSD. Vlastně se není čemu divit.

A proč vlastně se mohl člověk, jako byl R. Houska, stát krajským bossem nejvýznamnější strany v zemi? A proč vlastně se stal ne nevýznamným hráčem na celostátní úrovni? On přece už dávno nebyl jen družiníkem M. Haška (zajištěným prostřednictvím J. Tvrdíka), ale byl to člověk, s nímž neváhali ztrácet čas v jednání např. místopředseda SPOZ Nejedlý aj. V ĆSSD představoval určitý balík hlasů delegátů z Ústeckého kraje na sjezdu. Delegátů pečlivě předem vyselektovaných.

Je možné považovat metody práce R. Housky za mafiánské?

Podobně jako na Sicílii i v některých okresech Ústeckého kraje se vytvořil mezi místním bossem soc. dem. a členy této strany vztah patron – klient. U zaměstnanců se jedná o zajištění zaměstnání, ochranu před jeho ztrátou, kariérní postup. U firemních struktur pak jde o zakázky kraje a měst (v případě Chomutova, je zde sociálnědemokratický primátor), ale nejen to. Je prostě dobré mít dobré vztahy s politickou sférou… Nejde jen o zakázky.

Prostě R. Houska (J. Vaňhová), ale i P. Kouda a Fišera si ve „svých“ stranických okresech vytvořili patronskou strukturu výše popsaného typu. Zneužili zjevné závislosti členů… A postupně vyselektovali nepoddajné lidi tak, aby odešli z této strany.

A výsledek: neslýchaně nestoudné hospodaření s evropskými fondy v kraji a s fondem hejtmanky. Upřímně, nemyslím si, že by tito lidé rozvinuli své mafiánské praktiky, v rozsahu, jenž se jim podařil v letech 2011 – 2013, pokud bych v té době byl předsedou ČSSD. V letech 2011 – 2013 jsem opakovaně a bezvýsledně na hrozící zneužívání financí upozorňoval v denním tisku. Vlastně to nikoho nezajímalo a odpovědí byla brutální slovní agresivita těchto lidí vůči mně.

Šéfové sociální demokracie nemohli o těchto lumpárnách nevědět, zase tak titěrné ty informace, které jsem říkal médiím, nebyly. Neudělali však nic. Neměli odvahu se zbavit shnilých jablek ve svých řadách.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě