Piráti marně vyzvali Fischera, aby zveřejnil informace o státem placených dluzích

23.10.2013 11:25

10. října 2013 Ministerstvo financí v čele s Janem Fischerem odmítlo zveřejnit utajovaný seznam dluhů soukromých firem, který kdysi zaplatila ze státních peněz Česká konsolidační agentura.

Piráti marně vyzvali Fischera, aby zveřejnil informace o státem placených dluzích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Fischer tak navázal na svého předchůdce Miroslava Kalouska, který seznam dluhů za desítky miliard korun odmítl v roce 2011 zveřejnit.

Žádost o informace podal v roce 2011 místopředseda Pirátů Jakub Michálek podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Důvodem odepření informace bylo podle Ministerstva financí údajné obchodní tajemství České konsolidační agentury, resp. jejího právního nástupce Ministerstva financí.

"Považujeme za absurdní, aby byl veřejný úřad nositelem obchodního tajemství a aby z toho důvodu Ministerstvo financí utajovalo dluhy soukromých osob, které uhradilo z veřejných prostředků," odmítl utajování místopředseda Pirátů Jakub Michálek.

Kvůli nezákonnému utajování probíhá s Ministerstvem financí od roku 2011 soudní spor u Městského soudu v Praze. Městský soud již jednou pochybil, když podle Nejvyššího správního soudu nezákonně odmítl žalobu projednávat.

"Lze se jen domnívat, že za rozhodnutím Ministerstva financí stojí tlaky skupin, v jejichž zájmu ministerstvo utajuje, čí dluhy byly uhrazeny ze státních prostředků," doplňuje Jakub Michálek.

Fischerův kabinet odmítl požadavek na zveřejnění informací a výzvu Pirátů ke smírnému řešení sporu. Informace neoprávněné utajované Miroslavem Kalouskem tak dále budou nedostupné a daňoví poplatníci se nedoví oficiální údaje o tom, na čí dluhy padly veřejné prostředky. Neoficiálně část informací zveřejnil v roce 2011 server PirateLeaks, viz http://pirateleaks.cz/_media/www/www/cka.pdf

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…