Ransdorf (KSČM): Carolan

26.09.2013 16:55

To jméno si většina lidí spojuje s výtečným irským likérem, ostatně Irové jsou proslulí kvalitou své whisky a svých lihovin. Jameson, Tullamore Dew, stejně jako pivo Guiness jsou světové značky.

Ransdorf (KSČM): Carolan
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Ale Carolan je něco jiného. To není obyčejná značka, ale jméno hudebníka. Turlough O´Carolan je asi nejslavnější hráč na keltskou harfu, jaký kdy žil. Já sám jsem se o tento nástroj začal zajímat tehdy, když má manželka přivezla z Francie desku s tradičními i původními skladbami, které nahrál Alain Stivell Cochevelou, kterého znají i čeští posluchači. Stivell upravil a hrál i některé skladby, které pochází od O´Carolana.

O´Carolan se narodil jako slepý. Jeho šlechtická paní si všimla nezměrného talentu slepého chlapce a dala ho vyučit hře na harfu. Opatřila mu pak klidného koně a Oˇ´ Carolan začal objíždět různé zámky a šlechtické usedlosti a všude ohromoval posluchače svým nadáním. Řada jeho skladeb zlidověla, mnohé jsou populární dodnes. Harfa byla spojena s národní identitou do této míry, že angličtí páni úředně zakazovali hru na harfu. O´Carolanova harfa se nakonec dostala do státního znaku samostatné Irské republiky. Jednou jsem měl to potěšení se na jési recepci bavit s irským velvyslancem o irské hudbě a zejména o muži jménem Turlough O´Carolan. Velvyslanec reagoval tím, že mi druhý den poslal jako dárek čtyři kompaktní disky s nahrávkami. Byl jsem mu hodně vděčný, byl to dárek, který mne potěšil.

Irsko je dnes také těžce zkoušená země. I tam se banky urvaly z veřejné kontroly, i tam se objevila krize finančního sektoru, která stáhla dolů celou ekonomiku, která má málo domácího kapitálu. Aktiva irských bank byla osmkrát větší než byl irský hrubý domácí produkt. Ale Irsko se ocitlo pod nepřízní osudu vícekrát. V paměti irského národa žije zejména famine, hladomor, který ve čtyřicátých letech na základě nemoci a neúrody brambor vedl k emigraci valné části ostrovanů. Irsko mělo před famine 8 milionů obyvatel, po famine jen něco přes dva. Na vině byla liberální doktrína, kterou vyznávala britská vláda. V zemi bylo potravin dost, bylo možno zorganizovat záchranu ohrožených lidí, ale vláda věřilo volné hře tržních sil, do které se nemá zasahovat. Famine je procentuálně sna největší humanitární katastrofa v moderních dějinách. Dokonce větší než řádění Rudých Khmerů, o Ukrajině nebo Číně za Velkého skoku ani nemluvě.

To pod heslem volného trhu, který se měl samoregulovat i v případě bank a finančních trhů vůbec. Ale jako přežil i slepý O´Carolan a zanechal po sobě ohromující dědictví, irský lid zvládne i nynější složitou situaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.