Ransdorf (KSČM): Rusnok v zajetí ekonomie

04.10.2013 16:31

Čtenář si řekne, Ransdorf se asi zbláznil. Vždyť Jiří Rusnok je ekonom, tak jaké zajetí ekonomie?

Ransdorf (KSČM): Rusnok v zajetí ekonomie
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Slyšel jsem v jedné pražské hospodě vtip, hořký vtip, nespravedlivý vůči policajtům. Prý, co se stane, až vymřou ekonomové. Budou prý opět nejblbější policajti. Je to nespravedlivé vůči oběma stranám, ale ukazuje to, jak lidé ekonomům věří. Kdyby byl svět svěřen do správy ekonomům, nemohl by přežít. To složité předivo lidských životů neurčují jen peníze a ekonomické vztahy. Řada věcí se musí zakládat s vědomím, že se naplní v řádu staletí. A je pak jedno, myslíme-li na Boha, na lidi, na vznešené ideály nebo na národ. Ale hledisko krátkodechého profitu nestačí a v krizových chvílích nespoléháme na konkurenční chování, ale daleko spíše na chování solidární.

Anketa

Souhlasíte s názory europoslance Ransdorfa?

86%
14%
hlasovalo: 3089 lidí
Jiří Rusnok se vyslovil, že by se měl počet akademických ústavů zredukovat z 59 na 30.  Akademie věd České republiky pří potřebuje zeštíhlit, prý se topí v nadbytku financí. To je stejná pitomost, jako když Topolánek nebo Nečas tvrdili, že si vědci musí všechno vysoutěžit. O tupostech páně Lišky, že Akademii věd je třeba zrušit, ani nemluvě. Prý ji totiž založil Zdeněk Nejedlý podle stalinského vzoru. Liška netušil, že původcem Královské české učené společnosti byl Ignác, rytíř Born, předobraz Sarastra z Kouzelné flétny Mozarta a Schikanedra. Kdo nevěří, ať se podívá do vynikající knihy mého zvěčnělého učitele Josefa Haubelta  Wolfgang Amadeus Mozart v jasu svobodného zednářství. Druhým předchůdcem ČSAV byla Česká akademie věd a umění, u jejíhož zrodu stál císař a král František Josef I. Tedy žádný Stalin.

Když jsem pracoval na Prognostickém ústavu ČSAV, trápila nás nízká míra pokrytí potřeb vědy a výzkumu. Produkovali jsme jako Československo 1% nových vědeckých poznatků ročně celosvětově (při podílu na světové populaci 0, 25%), ale proti tomu stálo to, že jsme měli 70% průmyslových oborů. Dávali jsme na vědu a výzkum 2, 2-2, 5% HDP a my jsme požadovali 3%, což je teď doporučená úroveň EU, kterou plní jen severské státy. Na vrcholu Klausovy moci byylo zrušeno 23 akademických ústavů, řada byla zredukována a zmrzačena a v polovině devadesátých let jsme dávali na vědu a výzkum jen 0, 47% HDP. Teď, když se napočítá všechno, dáváme 1, 3%. Jsme tedy řádově na polovině výchozí úrovně qa to je podle Rusnoka ten finanční nadbytek, ve kterém se AV ČR topí. To nemluvím o tom, že grantový systém moc efektivní není, že lepší z hlediska výsledků i kontinuity výzkumu jeprojektové financování.

Kdy už budou konečně normální poměry, kdy lidé mluví o tom, čemu rozumějí a nikoli o svých pocitech a domněnkách? Kdy zavládne princip výkonu a kvaalifikace. Jiří Rusnok se už asi těší do Národní banky ČR a tak mu asi příliš nezáleží na tom, co říká.  Civilzované poměry? Po těchto volbách asi ne. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.