Semelová (KSČM): Pravice hrála divadlo, sociální služby jí nezajímaly

20.08.2013 5:29

Jedním z důležitých zákonů, který byl potřeba projednat a schválit ještě před rozpuštěním poslanecké sněmovny, je novela zákona o sociálních službách.

Semelová (KSČM): Pravice hrála divadlo, sociální služby jí nezajímaly
Foto: red
Popisek: Poslankyně a zastupitelka Prahy 1 za KSČM, Mgr. Marta Semelová

Jedná se o odložení převodu financování sociálních služeb ze státu na kraj o další rok a dále o úpravu posuzování a vydávání průkazů pro osoby se zdravotním postižením v souvislosti se zrušením sKaret. Pokud by nebyla zmíněná novela přijata, došlo by k ohrožení fungování sociálních služeb a k problémům, které by zkomplikovaly život osob se zdravotním postižením. Proto jsem ráda, že se nakonec podařilo tuto novelu schválit, i když jednání probíhalo ve vzrušené atmosféře. O tu se postarala především poslankyně L. Kohoutová (ODS), která požadovala, aby byl k této novele schválen přílepek, týkající se novely zákona o zaměstnanosti, která by navrátila institut osoby zdravotně znevýhodněné a zaměstnavatelé těchto osob by měli znovu právo na určitou dotaci. Požadavek jako takový samozřejmě podporujeme a dlouhodobě usilujeme, na rozdíl od bývalé koalice, také o jeho uzákonění. Umožnění dotace ze strany státu při zaměstnávání těchto osob je velmi významné pro zlepšení jejich postavení na trhu práce. Ovšem způsob, jaký na poslední chvíli před rozpuštěním sněmovny prosazovala poslankyně L. Kohoutová, by vedl k tomu, že by potřebný zákon spadl pod stůl. Ústavní soud totiž už v minulosti označil přílepky k zákonům za nepřijatelné a senátoři by tak pro zákon nehlasovali. Proto bylo se senátory při jednání o dalším postupu dohodnuto, že podpoří návrh zákonného opatření, které bude novelizovat zákon o zaměstnanosti a navrátí institut osoby zdravotně znevýhodněné do našeho zákonodárství. Toto řešení však ODS očividně nevyhovovalo. Potřebovala předvést divadélko, aby přesvědčila veřejnost, jak jí jde o blaho občanů. Aby zapomněli na to, že za současnou situaci, která zkomplikovala život zdravotně postiženým i znevýhodněným, ale také zaměstnavatelům, provozovatelům chráněných dílen a provozovatelům sociálních služeb je zodpovědná právě bývalá vládní koalice, jejíž součástí od počátku ODS byla. A nejde pouze o tento zákon.

Vinu má bývalá vládní koalice i na zmatku a chaosu, který díky legislativě, přijímané koaličními poslanci a kritizované opozicí, vznikl na úřadech práce, podepsala se na zoufalé situaci lidí odkázaných na sociální dávky, na něž museli dlouho dobu čekat. Koalici nezajímalo, z čeho mají žít nezaměstnaní, samoživitelky, důchodci, nemocní, rodiny s dětmi. Před kamerami se vládní poslanci - a speciálně poslankyně L. Kohoutová - předváděli jako největší lidumilové, ale když došlo na hlasování, zvedli ruku jako jeden muž či žena pro všechny ty asociální zákony a škrtreformy. To samé se týká sociálních služeb, které jsou vlivem podfinancování neustále pod hrozbou zániku. Posledních několik let se totiž opakuje situace, kdy je nutné peníze na dotace na sociální služby navyšovat během roku, protože situace je tak kritická, že by došlo k jejich likvidaci. Přitom při projednávání státního rozpočtu komunističtí poslanci vždy prosazovali navýšení této kapitoly tak, aby sociální služby mohly fungovat. Marně. Pravice tyto návrhy vždy smetla ze stolu. Pro rok 2013 tak bylo nejdříve na dotace vyčleněno cca 6,05 mld. korun, tedy o cca 360 milionů korun méně, než byly celkové loňské výdaje. V průběhu roku se částka musela navýšit, a to o 500 milionů korun, které se od července začaly rozdělovat. A to nemluvím o problémech týkajících se platů zaměstnanců v zařízeních sociálních služeb, které dlouhodobě zaostávají za výdělky srovnatelných zaměstnanců v jiných sférách hospodářství.

Na velmi špatnou finanční situaci upozorňuje také Asociace organizací neslyšících a nedoslýchavých. Tady jde o financování tlumočnických služeb pro neslyšící v ČR. Problém snižování a nesystematického rozdělování dotací v této sociální službě se neustále zhoršuje již třetím rokem, ovšem v tomto roce jsou dotace pro ně rekordně nejnižší. Situace je tak pro neslyšící osoby prakticky neúnosná. Proto se rozhodli čtyři nejvýznamnější poskytovatelé tlumočnických služeb v ČR (ASNEP, SNN ČR, ČUN a Komora), tlumočníci a další uspořádat 3. září protestní akci.

Problémů v oblasti sociálních služeb je samozřejmě ještě mnohem víc. Toto je jen ukázka toho, na čem se pravice v ČR dlouhodobě podepisuje, a na co by občané, až půjdou k volbám, neměli zapomínat. Poslanci za KSČM dlouhodobě a ve spolupráci s různými asociacemi, odbory, Národní radou zdravotně postižených a dalšími odborníky a občany usilují o zlepšení stávající situace. V tom chceme pokračovat i po volbách. Do jaké míry se nám to podaří, bude záležet na tom, jak občané rozdají karty.

Marta Semelová, poslankyně Parlamentu ČR (KSČM)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marta Semelová - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…