Smutný (SZ): Rozhodnou o Temelínu lobbisté, nebo zdravý rozum?

08.09.2013 15:30

Témata skandálů moci minulé a žabomyších válek o moc budoucí zastínila téma daleko významnější a dlouhodobější, a tím je energetická soběstačnost naší země v příštích několika desítkách let a s ní související rozhodování o dostavbě JE Temelín.

Smutný (SZ): Rozhodnou o Temelínu lobbisté, nebo zdravý rozum?
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Je to skutečně proto, že se poctivě a důkladně zvažuje nejlepší z možných řešení, anebo se prostě o lukrativní zakázku handrkují smečky cizokrajných lobbistů?

Nejsme sami proti sobě? Anebo jsme zase naletěli? Největší česká investice posledních desetiletí jako by se nám pomalu, ale jistě vymykala z rukou. Moderně maskované armády lobbistů najímané jak česko-ruským konsorciem Rosatom, tak americko-japonským koncernem Westinghouse dělají všechno pro to, aby vychválili své chlebodárce do nebes, zdiskreditovali konkurenci a vzbudili sympatie právě pro ten jejich projekt. Nabízí s e všetečná otázka, jestli ještě v médiích a zejména v myšlení těch, kteří budou o vítězi trendu rozhodovat, zůstalo místo pro racionální uvažování nezatížené předsudky a zaujatostí.

Naposledy zatroubil k ofenzívě Westinghouse, když ústy výkonného ředitele své české pobočky Pavla Janíka oznámil, že by chtěl v ČR vytvořit centrum pro budoucí výstavbu jaderných reaktorů AP-1000 v Evropě. Vzápětí to ale podmínil vítězstvím své společnosti v tendru na dostavbu Temelína. Zaručte nám, že Temelín dostavíme my, a my vám na oplátku přihrajeme zakázky na stavbu našich elektráren jinde v Evropě. Což o to, nabídka je to vskutku lákavá, jenom by nesměla opožděně kopírovat úplně stejnou strategii konkurenčního Rosatomu, který českým firmám nabízí totéž v růžovém. S tím rozdílem, že české průmyslové podniky - bez ohledu na to, jak temelínský tendr dopadne – už loni získaly tímto způsobem zakázky od Rosatomu v hodnotě přes 100 milionů euro.

Je přirozené, že oba soupeři v tendru se snaží jeden druhého trumfnout. A jestli kvůli tomu nabídnou výhodné bonusy a zakázky českým firmám, proti gustu žádný dišputát. V mediálním humbuku, který tvoří povinnou kulisu jejich přetahování, by ale nemělo zaniknout právo nás, Čechů, rozhodnout o tak zásadní otázce jako je dostavba Temelína nezávisle a sami. Nepodlehnout svodům lobbistům, ale upřednostnit zdravý rozum. Vzhledem k převažující neslavné úrovni politické kultury a chronickému nedostatku imunity vůči úplatkům, to zdaleka není samozřejmé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Smutný - profil

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kettner (SPD): Prosím vás, už si aspoň přestaňte hrát na demokraty

21:03 Kettner (SPD): Prosím vás, už si aspoň přestaňte hrát na demokraty

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě