Sobotka (ČSSD): Rozhořčení senioři

14.10.2013 15:03

Nikdo se nemůže divit, že senioři jsou rozzlobeni. Na nedávném jednání s Radou seniorů ČR, nepolitickým občanským sdružením, které se snaží hájit zájmy této významné části české společnosti, jsme slíbili, že pokud ČSSD dostane příležitost vytvořit silnou vládu, bude náprava životních podmínek důchodců jedním z našich prvních úkolů.

Sobotka (ČSSD): Rozhořčení senioři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Bezohlednost, se kterou seniory odírala pravicová vláda, nejlépe vyjadřuje průměrná částka navržené valorizace důchodů o 45 korun, která s růstem životních nákladů nemá vůbec nic společného. Dříve se penze valorizovaly o plný růst spotřebitelských cen a třetinu růstu reálných mezd. Nečasova vláda však s Miroslavem Kalouskem prosadila, že je o plné dvě třetiny cenového růstu jednoduše obere a na růst mezd mohou zapomenout úplně. Důchodce, kteří si chtěli přivydělat, aby si zachovali důstojné životní podmínky, připravili i o slevu na dani. Tím jim Kalousek fakticky snížil už tak skromný měsíční příjem hned o dvě tisícovky. Navíc jim zdražil všechny životní náklady dramatickým zvýšením DPH.

„Hanba takové vládě,“ volá rozhořčený předseda Rady seniorů ČR Jiří Pernes a vypočítává další příkoří, která důchodce dostávají do neřešitelné situace.

Svědčí o ní i narůstající počty exekucí v domácnostech důchodců. Podle České správy sociálního zabezpečení bylo loni vypláceno 67 614 důchodů s exekuční srážkou, což znamená meziroční zvýšení přes deset procent. Proto J.Pernes vyzval seniory, ať přijdou volbám, ale nedávají hlas nedůvěryhodným stranám bývalé vládní koalice TOP09 a ODS.

A jaká bude, pokud získáme silný mandát, náprava „zdevastované“ sociální legislativy, jak ji Pernes označuje? Jedním z prvních úkolů bude plná valorizace důchodů, znovu o celý nárůst spotřebitelských cen a třetinu růstu reálných mezd. Nebudeme přihlížet k tomu, že přibývá důchodců, kteří mají větší nájem než penzi a prosadíme zákon o sociálním bydlení. Posílíme cenově dostupné sociální služby. Zasadíme se zároveň o prosazení minimálního důchodu, pod který nepůjde jít. Budeme také hledat možnosti, jak obnovit slevu na dani pro pracující důchodce.

Pomůžeme seniorům tím, že zrušíme zdravotnické poplatky (s výjimkou poplatku za stravu v nemocnici ve výši 60 korun za den maximálně po 30 dnů) a snížíme ceny léků pomocí nižší  DPH.

Zastavíme zároveň vyvádění peněz do druhého penzijního pilíře, protože ohrožuje sociální a spravedlivý důchodový systém. Místo něj chceme občany a zaměstnavatele motivovat, aby zvyšovali částky spoření v třetím pilíři. Rozhodně odmítneme všechny podobné pokusy, jaké nedávno představil nový generální ředitel Pražského dopravního podniku, zavádět jízdné pro občany nad 65 let (a děti do 15 let).

Sociální demokracie nabízí dobře fungující stát, který lidem zajistí důstojné stáří. Stát, ve kterém rozvinuté veřejné služby budou kvalitou a dostupností odpovídat tomu, co si občané platí či platili ze svých daní.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…