Štefek (KSČM): Budoucnost kultury ve Středočeském kraji

04.10.2013 21:01

Jakou budoucnost čeká kulturní památky Středočeského kraje? Kde shánět finance na kulturu? Na tyto a další otázky musí hledat odpověď vedení kraje. Řada objektů a kulturních památek totiž zasluhuje rekonstrukce, které jsou však mnohdy finančně velmi náročné.

Štefek (KSČM): Budoucnost kultury ve Středočeském kraji
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Nedostatek financí se stále více dotýká resortu kultury a příspěvkových organizací v oblasti kultury ve Středočeském kraji. Původní rozpočet kapitoly pro rok 2013 počítal s částkou 200 milionů korun pro příspěvkové organizace (pokles z původních 220 milionů korun) a s částkou na celou kapitolu 210 milionů (pokles s 246 milionů korun). Fond pro rok 2013 nebyl vyhlášen. Do majetku příspěvkových organizací navíc v průběhu posledního roku přibyly dostavěné či opravené objekty (zahrady v Jezuitské koleji, severní křídlo v Jezuitské koleji, zámek v Roztokách u Prahy, Letecké muzeum Metoděje Vlacha), které s sebou nesou samozřejmě navýšení provozních nákladů.

 „Cílem kraje je umožnit občanům všestranné kulturní vyžití, zachovat, udržovat, odhalovat a rozvíjet kulturní dědictví,“ řekl radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek. Což je však bez dostatečných finančních prostředků nemožné. Kraj se přesto snaží hledat prostředky, kde se dá.

 „V přípravě je realizace dalších projektů z ROP (Panenské Břežany, Dům č. 8 v Kolíně, Rozšíření skanzenu v Kouřimi) či z Norských fondů (skanzen Mayrau). Všechny tři žádosti pro ROP z výzvy 93a byly řádně zpracovány a budou podány,“ uvedl radní Štefek.

Koncepce podpory knihoven

 V oblasti podpory knihoven bylo schváleno v průběhu roku navýšení regionálních funkcí o pět milionů na 10 milionů korun, což umožňuje za tři miliony nakoupit výměnný knižní fond. Připravuje se aktualizovaná koncepce podpory knihoven.

 V oblasti investic do havarijních oprav byla poskytnuta dotace dva miliony korun na odstranění havarijního stavu střechy fary Dolní Krupá a tři miliony na odstranění havarijního stavu tvrze Hradenín.

 V oblasti hospodaření příspěvkových organizací, jejichž rozpočet je na kritické hranici, probíhají vzhledem k stále omezenějším zdrojům kroky několika směry. „Systematicky se snažíme zefektivnit samotný chod organizací snižováním provozních nákladů, nikoliv snižováním počtu pracovníků, ale např. využitím hromadných dodávek služeb a jejich případným novým soutěžením, zapojením organizací do programů energetických úspor, zavedením úsporných režimů provozu a zpětnovazebních prvků řízení prostředí,“ dodává rádní.

 Zároveň se kraj snaží zatraktivnit organizace pro návštěvníky a tím zvýšit výnosy. „Klíčové je systematické zvyšování atraktivity přes systém multifunkčních kritérií, jednak těch, které může organizace ovlivnit (nabízené služby), jednak těch, co ovlivnit nemůže (přírodní zajímavosti v okolí, ubytování v blízkosti atd.), stranou nezůstává ani hledání partnerů od občanského sektoru, obcí, přes MAS až po firmy či rozpracování záměru o zavedení slevových karet,“ doplnil Štefek.

 Klíčové je pro kraj zajistit provoz příspěvkových organizací. Připravované investice v nejbližších letech tak budou směřovat zejména do energetických úspor či do systémů, které přinesou budoucí provozní úspory, nebo do dokončení funkčních celků.

Desítky památek

Středočeský kraj disponuje množstvím kulturních památek, na jeho rozloze nalezneme 28 nemovitých národních kulturních památek a jednu movitou národní kulturní památku. Tyto objekty se nacházejí v různém technickém stavu a mnohdy jsou vázány na památku  historických  osobností nejen z oblasti kultury.

 Středočeský kraj je zřizovatelem 19 příspěvkových organizací v oblasti kultury - muzeí, galerií, Středočeské vědecké knihovny, Ústavu archeologické a památkové péče, nacházejících se celkově ve 224 budovách. Koncepčně podporuje regionální funkci knihoven, archeologickou činnost a grantově v rámci Fondu kultury a památkové péče 5 podoblastí.

reklama

autor: Zdeněk Štefek - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.