Štefek (KSČM): V Středočeském kraji formujeme vlastní strategii internetové bezpečnosti

02.12.2013 9:26

Představit současné aktivity krajů v oblasti internetové bezpečnosti a seznámit zúčastněné s projektem Asociace krajů „Kraje pro bezpečný internet“ bylo cílem konference, která se uskutečnila 28. listopadu v plzeňském hotelu Primavera.

Štefek (KSČM): V Středočeském kraji formujeme vlastní strategii internetové bezpečnosti
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Konference byla po 2 videokonferencích dalším krokem Asociace krajů směrem ke koncepčnějšímu příspěvku krajů k otázce internetové bezpečnosti, mezi spoluorganizátory kromě Plzeňského kraje a Asociace krajů patřil i Microsoft a Saferinternet.cz.

V první části vystoupili zástupci Vysočiny, Olomouckého a Jihomoravského kraje, nechyběli samozřejmě ani domácí z Plzně. Představili své mnohdy i již několik let trvající aktivity v tomto oboru.

Plzeň začínala v roce 2011 a ročním tématem vzdělávání a souvisejících brožur byla kyberšikana, o rok později pak facebook a v roce 2013 on-line nákupy.

Vysočina si vzala zase příklad ze společného projektu policie a kraje eCrime Wales, ve své činnosti se zaměřuje na řadu cílových skupin, od žáků, rodičů až po firmy. Definovala minimální bezpečnostní standardy, které formou doporučení sdílí s cílovými skupinami.

Olomoucký kraj rozvinul zas e-projekt e-bezpečí, zavedl i poradenskou linku pro rodiče a zaměřil se i na instalaci ochranného software v Domech dětí a mládeže a nízkoprahových centrech.

Jihomoravský kraj zase zaujal přítomné ukázkou videoklipu na téma kyberšikana ve škole.

Odpolední blok patřil pak zajímavým vystoupením představitelů Národního centra bezpečnějšího internetu, Národního bezpečnostního úřadu, CZ.nic, Microsoftu i Policejního prezídia. Hovořili o legislativě a celonárodních iniciativách na poli bezpečnosti na internetu, o prevenci a represi, statistice i konkrétních případech trestné činnosti. Věděli jste například, že 50,62% dětí se setkalo s kyberšikanou?  Že 53% dětí je schopno komunikovat po facebooku s neznámou osobou?

„Pro mne poučné bylo shrnutí nejčastěji definovaných problémů souvisejících s bezpečností – krádež a zneužití identity, krádež či prolomení hesla, zneužití dat, šikana a stalking, porušení autorských práv, nelegální software, spamming a phishing či narušení bezpečnosti stanic.“ sdělil Zdeněk Štefek, radní pro kulturu a památkovou péči, který má za Středočeský kraj tento projekt v gesci.

„Ve Středočeském kraji postupně formujeme v pracovních schůzkách vlastní strategii internetové bezpečnosti, bude mít zřejmě 3 pilíře – osvětu v podobě seminářů Vzdělávacího institutu Středočeského kraje pro pedagogické pracovníky a další cílové skupiny, rozšíření možností reagovat ve školách a na jiných místech na nebezpečí přes nainstalované červené tlačítko v browseru, kontakt na horkou linku na samolepkách apod. a v poslední řadě i definováním bezpečnostních standardů a doporučením či přímo nasazením prvků pro internetovou bezpečnost jako jsou webové filtry.“  představil možnou vizi zapojení kraje Štefek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…