TOP 09: Žádáme více peněz na vědu a výzkum

11.12.2013 18:47

Změnu v několika kapitolách zákona o státním rozpočtu dnes na jednání sněmovních výborů navrhli poslanci TOP 09. Mimo jiné žádali navýšení výdajů na vědu a výzkum nebo podporu pro výstavbu škol.

TOP 09: Žádáme více peněz na vědu a výzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

„Předně chceme posílit výdaje na vědu a výzkum, a to pro vysoké školy v rozsahu 950 milionů, Grantové agentury ČR o 400 milionů, Technologické agentury ČR o 200 milionů a Akademii věd o 350 milionů korun,“ uvedla autorka některých pozměňovacích návrhů Anna Putnová.

Celkově TOP 09 navrhuje do vědy a výzkumu o 1,9 miliardy korun více. „Chceme tak dorovnat výpadek, který Rusnokova vláda zásahem do výdajů na vědu a výzkum způsobila,“ vysvětlila Putnová s tím, že se jedná o faktory konkurenceschopnosti, které není možné oslabit bez negativního dopadu.

Posílení vědy a výzkumu pro akademii věd, grantovou a technologickou agenturu v celkovém rozsahu 950 milionů korun ve středu školský výbor schválil. O posílení vědy a výzkumu poslanci žádají z kapitol ministerstva vnitra a ministerstva zemědělství.

V rozpočtovém výboru se podařilo prosadit pozměňovací návrh poslankyní Věry Kovářové a Heleny Langšádlové na zřízení výdajové položky pro podporu výstavby škol v rychle se rozvíjejících městských aglomeracích kolem metropolí.

„Stěhování mladých rodin do příměstských oblastí vyvolalo v některých částech republiky neřešitelnou situaci, kapacita základních škol je zcela nedostačující. To vyžaduje urychlené řešení a přijetí tohoto pozměňovacího návrhu umožní nastartovat program podpory, který už v minulosti ministerstvo financí připravilo,“ vysvětlila Věra Kovářová.

Úplná znění pozměňovacích návrhů naleznete v příloze a na našich webových stránkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…