Vláda chce zlepšit využití evropských fondů

18.09.2013 22:13

Vláda schválila soubor opatření, která České republice pomohou zlepšit čerpání evropských dotací.

Vláda chce zlepšit využití evropských fondů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Předložený materiál ministerstva pro místní rozvoj přinesl aktuální analýzu stavu čerpání jednotlivých fondů. „Zpráva navrhuje také některá opatření k zlepšení jejich čerpání“, řekl po jednání vlády premiér Jiří Rusnok.

Podle ministra pro místní rozvoj Františka Lukla si vláda si jako jednu z priorit stanovila smysluplné dočerpání evropských fondů tohoto období. „Každá miliarda, která by takto zůstala v rozpočtu EU, byla v kontextu sestavování rozpočtu pro příští rok fatální“, uvedl ministr Lukl a dodal, že „existuje riziko nevyčerpání částky až ve výši 30 miliard korun v letošním roce.“

Ke snížení nedočerpání alokace, které letos poprvé České republice hrozí, proto vláda schválila konkrétní kroky. Mezi ně patří například rozvolnění pravidla čerpání n+3/2, podle kterého se v letošním roce čerpá významný objem finanční podpory z evropských fondů tak, aby bylo tuto částku možné čerpat ještě v roce 2014.

Dalším opatřením je vyjednání možnosti snížit nevyčerpanou alokaci o částky z neproplacených projektů z důvodu posuzování jejich veřejných zakázek na ÚOHS. „Přezkoumány jsou takto projekty v objemu deseti miliard korun“, vysvětlil František Lukl. Podobně bude, podle něj, uplatněno také pravidlo o vyšší moci na projekty zasažené povodněmi. „V situaci povodní jsme, podobně jako Německo, neměli kapacitu čerpat evropské dotace“, řekl ministr.

V souvislosti s kontrolami projektů a operačních programů se pak jedná o vytvoření typových zjištění z kontrol a jejich sdílení. S tím souvisí i jednotná metodika nápravných opatření, která mnohdy zdržují samotné čerpání.

U konkrétních operačních programů pak dojde jednak k vnějším realokacím finančních prostředků mezi operačními programy, tak k realokacím vnitřním, v rámci daného operačního programu. Ty nevyžadují souhlas Evropské komise.

Ministra Františka Lukla se realokace týkají například o Operačního programu Životní prostředí, „kde hrozí nedočerpání v řádu šesti až osmi miliard korun. Tyto prostředky chceme vnitřními realokacemi přesunout do oblastí, ve kterých je o ně ze strany žadatelů zájem. Částka cca 5 miliard by se pak mohla přesunout do Operačního programu Doprava na opravu komunikací druhých a třetích tříd“, dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…