Zelení: Olympijský výbor staví na Letné ledový cirkus za 80 milionů – zřejmě načerno

12.01.2014 9:05

Český olympijský výbor (ČOV) chystá na části Letenské pláně a Letenských sadů umístit Olympijský park Zimních olympijských her v Soči, který má stát přibližně 80 milionů korun.

Zelení: Olympijský výbor staví na Letné ledový cirkus za 80 milionů – zřejmě načerno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Podle zjištění zelených ale aktuální stavební činnost probíhá v rozporu s platnou legislativou a je pravděpodobné, že se jedná o černou stavbu. Po skandálu s porušováním lidských práv na olympiádě v Soči chce ČOV stavět park, který má využívat výjimku pro umisťování cirkusů.

Záměr, který počítá s desítkami dočasných staveb, sportovišť a technického zajištění a je výrazným zásahem do rekreační oblasti Letné, má stát celkem 80 mil. Kč. Kromě obrovských výdajů využívají organizátoři výjimku stavebního zákona pro umisťování cirkusů.

„Po odmítnutí finské výzvy na podporu lidských práv na olympiádě českou vládou, není stavba za desítky milionů korun na Letné z veřejných peněz ničím jiným, než opravdovým cirkusem. Přitom se finance dají využít daleko efektivněji – v oblasti vzdělávání, která je dlouhodobě podfinancována chybí prostředky například na platy učitelů. Stejně podfinancována je i podpora konkrétních sportovních aktivit mládeže,” uvádí Ondřej Liška, předseda zelených.

Podle zelených ale není možné použít výjimku pro umisťování cirkusů na tak rozsáhlou akci, která počítá s ledovými plochami a návaznými chladícími jednotkami, střelnicí a vyhlídkovými plošinami. Záměr se zároveň nachází v prostoru stavební uzávěry pro Letenskou pláň.

„Při návštěvě stavby jsem i za účasti Městské policie požadoval náhled do stavebního povolení, které organizátoři nejspíš nemají. Na místně příslušném stavebním odboru není ani žádost a zástupci Českého olympijského výboru se hájí tím, že povolení mít nemusí, neboť spadají do výjimky dle §79 bod 2 stavebního zákona pro umísťování cirkusů,“ komentuje stavbu Ondřej Mirovský, Zastupitel Prahy 7.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…