Zelení: Prioritou je bezplatná právní pomoc a zkrácení délky soudních řízení

16.10.2013 22:30

V reakci na včerejší debatu lídrů jihomoravských kandidátek do sněmovny na téma justice (vysíláno na ČT24 od 20:00 hod.), Strana zelených považuje za klíčové zdůraznit potřebu ukotvení bezplatné právní pomoci do právního řádu ČR.

Zelení: Prioritou je bezplatná právní pomoc a zkrácení délky soudních řízení
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Zelení zastávají názor, že přístup ke spravedlnosti v současnosti až příliš omezují peníze a potažmo neakceptovatelná délka soudních řízení.

Pro Stranu zelených (SZ) je neakceptovatelná situace, kdy procesní postupy a neznalost zásad soudního řízení znevýhodní již v počáteční fázi sporu toho, kdo si advokáta nemůže dovolit. Cena za právní zastoupení totiž běžně dosahuje řádově několika desítek tisíc korun.  V současné době mohou být osvobozeni od soudních poplatků lidé ve finanční nouzi, přičemž se zkoumá, zda nemají majetek. Pokud ovšem vlastní například byt, nebo obyčejný rodinný domek, kde žijí, soud osvobození neuzná.

„Mají snad lidé, prodat veškerý majetek, který jim zajišťuje základní životní potřeby, aby se mohli domoci spravedlnosti? Domníváme se, že takové posuzování je neetické. Navíc prostředky na soudní poplatky a advokáta z běžného rozpočtu neuspoří často ani lidé, kteří nespadají do limitu hmotné nouze,“ dodává Jitka Seitlová, jednička SZ na jižní Moravě. Proto chce Strana zelených v Poslanecké sněmovně znovu obrátit pozornost k tomuto problému a ukončit dlouholetý stav, kdy neexistovala politická vůle se problémem zabývat.

S tristním stavem vymahatelnosti práva se neodmyslitelně pojí i délka soudních řízení. Proto Strana zelených navrhuje revizi občanského soudního řádu, který obsahuje řadu nesmyslných ustanovení (např. institut žaloby pro zmatečnost), které vyvolávají jen další průtahy.

Je nezpochybnitelné, že vymahatelnost práva se přímo odvíjí od kvality zákonů. „České zákonodárství ale často pracuje formou pokus-omyl. Právě to je zdrojem těžké aplikace práva a jeho vymahatelnosti. Není výjimkou, že se novelizují zákony, které ještě nenabyly účinnosti, jako je tomu například u zákona o veřejných zakázkách,“ uzavírá senátorka Eliška Wagnerová, nestr., zvolená s podporou SZ.

I proto Strana zelených považuje za důležité věnovat pozornost legislativnímu procesu. V první řadě odmítnutím praxe tzv. přílepků, prodloužením lhůty mezi druhým a třetím čtením novel v Poslanecké sněmovně a prodloužení legisvakančních lhůt. Zelení se rovněž domnívají, že by na půdě sněmovny měla vzniknout komise pro Ústavu a parlamentní procedury, jež by se systematicky věnovala precizaci Jednacího řádu PSP tak, jak se osvědčilo například v horní komoře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rais (ANO): Tajnost volby je zcela zřejmě objektivně ohrožena

14:07 Rais (ANO): Tajnost volby je zcela zřejmě objektivně ohrožena

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě