Zimola: České lázeňství je na pokraji totálního kolapsu

09.11.2013 11:35

České lázeňství se kvůli zásahům ministerstva zdravotnictví pod vedením exministra Leoše Hegera ocitlo doslova na pokraji totálního kolapsu.

Zimola: České lázeňství je na pokraji totálního kolapsu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jiří Zimola

Vždyť čtvrt roku poté, co byla v říjnu loňského roku zavedena nová pravidla omezující lázeňskou péči hrazenou ze zdravotního pojištění, přišly české lázně až o polovinu pacientů. A tzv. komerční klientela, je nahradí jen stěží. Uvedené změny pak nejvíce postihly lázeňská zařízení poskytující péči o pacienty s neurologickými a pohybovými diagnózami, což se týká právě i jihu Čech. To mimo jiné řekl ve čtvrtek 7. listopadu 2013 jihočeský hejtman Jiří Zimola na 16. konferenci Sdružení lázeňských míst České republiky v Třeboni.

Podle Zimoly se proto není co divit, že se vzhledem k těmto skutečnostem hovoří o armagedonu tolik vyhlášeného českého lázeňství, který s sebou nese širší důsledky, než by se zprvu mohlo zdát. „Kromě toho, že hrozí zavírání některých lázeňských domů a jejich zaměstnancům propouštění, v lepším případě snižování platů, se to odrazí i na řadě dalších odvětví, které jsou na lázeňství napojena, jako jsou místní podnikatelé provozující restaurace, kina či divadla. Což se všeobecně negativně odrazí i na cestovním ruchu a povede k nárůstu nezaměstnanosti,“ zdůraznil.

Hejtman si na druhou stranu uvědomuje, že ekonomická situace u nás není zrovna růžová a šetřit je potřeba, ale škrty je třeba dělat s rozumem, aby úsporná opatření neudělala ve finále ve státní kase více škod, než užitku. Což se, bohužel, kvůli opatření ministerstva zdravotnictví v čele s Leošem Hegerem podařilo. „A právě stát by měl proto tomuto hrozícímu kolapsu českého lázeňství zabránit, i když mu většina lázní nepatří. Zohlednit přitom samozřejmě musí zdravotní, sociální i ekonomické souvislosti,“ míní Zimola.

Závažnost situace si uvědomuje i Asociace krajů České republiky. Na svém nejbližším jednání konaném v listopadu se proto bude tímto problémem zabývat zdravotní komise rady asociace krajů, i když krajům žádné lázně nepatří. „Důležité proto rovněž je, aby se do řešení této situace, také aktivně zapojily zdravotní pojišťovny i Svaz města a obcí České republiky,“ řekla Zimola, který je rovněž místopředsedou Rady Asociace krajů České republiky.

Pokud by se tento přístup nezměnil, dalo by se podle Zimoly s nadsázkou konstatovat, že bychom mohli časem začít rušit nemocnice či domovy důchodců, protože tam přeci lidé jen leží a neprodukují žádný zisk. „Uvědomme si jen, že právě nyní v tuto chvíli všichni teď sedíme na konferenci a věnujeme svůj čas, energii a úsilí tomu, že řešíme jediné téma: Jak pomáhat a léčit ty, kteří by v první řadě měli pomáhat a léčit sami,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…