Boris Šťastný: ODS nemá právo kritizovat Zemana

07.08.2013 16:43

Poslanec ODS Boris Šťastný se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k projevu prezidenta republiky Miloše Zemana. Podle něho ODS nese za současnou situaci odpovědnost a nemá právo Zemana kritizovat.

Boris Šťastný: ODS nemá právo kritizovat Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

„Pan prezident řekl, co chtěl a považoval za potřebné, a my, poslanci, to slyšeli. Jestli se teď ODS něčemu diví, pak je to jen a jen důsledek dřívějšího postoje vedení naší strany podpořit přímou volbu prezidenta, navíc bez korekce jeho pravomocí. Já byl vždy proti, ale nikdo z vrcholných představitelů ODS mě nechtěl slyšet a se svým postojem jsem se ocitl ve straně v izolaci. A ti samí lidé se teď zlobí. Mohou se ale zlobit jen sami na sebe. Prezident Miloš Zeman tak dnes logicky využívá na maximum veřejné síly a vlivu, daných mu přímou volbou, a pravomocí, které mu mandát přináší. ODS a strany bývalé vládní koalice tyto podmínky poskytly a nastavily, nemáme proto žádné, ale žádné právo teď prezidenta Zemana za jeho postoje a postupy kritizovat,“ říká poslanec ODS Boris Šťastný.

Rusnokova vláda

Prezident Miloš Zeman ve svém projevu lobboval za podporu Rusnokově vládě. Při té příležitosti poslance varoval, že v případě, že vláda důvěru nedostane, bude nucen několik týdnů čekat s kroky, které by vedly k druhému pokusu o sestavení vlády. Důvodem je fakt, že žalobce Ivo Ištvan chystá velký zátah na „politiky spojené s takzvanými kmotry“ a hrozí prý, že by někteří ministři museli své úřady řídit z cel vazebních věznic. 

Prezident označil Rusnokovu vládu za první vládu v historii, kterou podporují odbory i zaměstnavatelské svazy, a rovněž za kabinet, který na rozdíl od toho předchozího nebude zasahovat do vyšetřování politických kauz. „I mně některé věci vadí, ale výsledné saldo činnosti je nepochybně pozitivnější než u předchozích vlád,“ pochválil Rusnokův kabinet. I to by prý poslanci měli vzít v úvahu při hlasování o důvěře. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…