David Rath propuštěn z basy. Víme, jakou dostane nabídku a jak ho vítají jeho ochránci

11.11.2013 15:23

Vrchní soud v Praze v pondělí rozhodl o propuštění Davida Ratha z vazby, exposlanec z vězení odjel pryč po patnácté hodině. Strávil tam bez tří dnů půldruhého roku. ParlamentníListy.cz zjišťovaly první reakce lidí z politického spektra, kteří exhejtmana po celou dobu jeho vazebního pobytu podporovali.

David Rath propuštěn z basy. Víme, jakou dostane nabídku a jak ho vítají jeho ochránci
Foto: repro ČT, tan
Popisek: David Rath na svobodě

Anketa

Máte radost z propuštění Davida Ratha?

80%
20%
hlasovalo: 10861 lidí

„Vazební důvody v jeho případě už minimálně před rokem pominuly, bylo proto až směšné, jak se chovala česká justice. Pán, který to dozoroval, mně dost připomínal prokurátora z 50. let, pana Urválka,“ přiznal redakci senátor Vladimír Dryml, který jako jeden z mála jeho bývalých politických kolegů Davida Ratha podporoval alespoň psychicky, byl za ním dokonce ve vazbě. Podle něj je dobře, že po roce a půl bude moci Rath opět vidět své děti a věnovat se svému těžce nemocnému otci.

„Bude-li hledat práci, rád bych mu nabídl práci lékaře i v naší nemocnici ve Vrchlabí,“ pokračoval dál Dryml. Připustil, že by se s Rathem také velice rád sešel a popovídal si s ním, ovšem jak dodal, je mu jasné, že bude záležet hlavně na Rathovi, zda se s ním bude mít chuť a čas setkat.

(Vladimír Dryml byl do Senátu původně zvolen za ČSSD, v srpnu 2012 od sociálních demokratů však vystoupil a přešel do SPOZ. V září 2013 byl ze SPOZ vyloučen. Působí jako ředitel nemocnice ve Vrchlabí. V době, kdy byl Rath ministrem zdravotnictví, byl jeho náměstkem, pozn. red.).

Paroubek: Bylo to nepřiměřené

Bývalý šéf ČSSD (dnes LEV 21) Jiří Paroubek v propuštění Davida Ratha z vazby vidí jedno velké pozitivum: To, že jeho vazbou ztížená možnost obhajoby bude teď srovnána v rodinném prostředí na přiměřenou a spravedlivější míru.

"Dával jsem po celou dobu vazby najevo, že šlo o nepřiměřenou délku vazby. Petity dvou původních obvinění obžaloby byly přitom již rozbity, nikde není psáno, že se tak nestane ani u třetího petitu obvinění," sdělil redakci Paroubek.

Podle něj propuštění Ratha významnější roli pro ČSSD hrát nebude. "Oni tam vždy měli všichni spíš starost, aby se postarali sami o sebe, což koneckonců předvedli v posledních dnech, proto by bylo dobré, a Davidu Rathovi to doporučím, až se sejdeme, aby se i David Rath staral nyní hlavně sám o sebe," doplnil ještě Paroubek pro ParlamentníListy.cz.  

Paroubková vítá, že si s Rathem promluví i jinak než v cele

Manželka bývalého šéfa ČSSD, Petra Paroubková, která Ratha také velmi hojně podporovala během těžkého životního období, byla zprávou o jeho propuštění nadšená. Uvítala hlavně to, že konečně bude mít David Rath lepší možnost k tomu, aby se hájil. 

„Samozřejmě, bude-li chvíle, ráda se s ním uvidím a popovídáme si i jinak než přes mříže. Vždyť je to jeden z autorů knížky, takže témat k hovorům bude více než dost,“ reagovala pro ParlamentníListy.cz Paroubková.

To, do jaké míry může návrat exhejtmana Davida Ratha ovlivnit současný vývoj ČSSD, ale ani ona komentovat nechtěla. „To, co se v ČSSD děje nyní, je pod mou rozlišovací schopnost, to, nezlobte se, komentovat ani nemohu. Podstatné je, že Rath bude opět se svojí rodinou,“ dodala.   

Pravdou je, že Rath po 18 měsících vazby stráví doma zřejmě Vánoce i své 48. narozeniny (25. prosince).

Jak to začalo...

Policisté zadrželi Ratha v polovině května loňského roku v Rudné u Prahy. Tehdejší hejtman a poslanec si  z návštěvy u Petra Kotta a Kateřiny Pancové odnášel krabici od vína, v níž policisté nalezli sedm miliónů korun v hotovosti. Poslanci ho proto následně vydali k trestnímu stíhání.

Obžaloba viní Davida Ratha ještě s dalšími deseti lidmi z korupce. Ve vazbě však zatím nyní zůstal již jen Kott.

V říjnu letos obdržel Rath ale další čtyři obvinění. Protikorupční policie mu klade za vinu, že si nechal slíbit majetkový prospěch jako úplatek údajně u tří veřejných zakázek středočeských nemocnic v Kladně, Kolíně a Mladé Boleslavi. Peníze si pak měl podle obžaloby dělit s Kottem a Pancovou. V případě prokázaní viny mu proto stále hrozí až 12 let odnětí svobody.

David Rath je od roku 2012 bezpartijní, do aféry, která kolem něj vypukla, byl členem ČSSD. V souvislosti se zmiňovanou aférou rezignoval také na mandát krajského zastupitele, a tím i hejtmana Středočeského kraje.

Stal se historicky prvním českým vazebně stíhaným poslancem během výkonu mandátu. Zprávu o jeho propuštění z vazby před několika desítkami minut už zaznamenala i internetová encyklopedie Wikipedie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…