Dolejš prozradil, co by komunistům hodně vadilo na koalici ČSSD a Babiše

27.10.2013 13:49

Budou komunisté usilovat o vstup do vlády, či podpoří menšinovou vládu ČSSD? Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše to je nyní pro třetí nejsilnější parlamentní stranu předčasné téma. „Na tahu je nejprve sociální demokracie s ANO. Až po výsledku jejich jednání se budeme vyjadřovat my,“ řekl Dolejš ParlamentnímListům.cz po nedělním ranním zasedání poslaneckého klubu KSČM.

Dolejš prozradil, co by komunistům hodně vadilo na koalici ČSSD a Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Matematické propočty výsledků voleb dávají tušit, že povolební jednání politických stran nebudou nijak jednoduchá. Pokud by totiž byl pověřen sestavením vlády lídr ČSSD Bohuslav Sobotka, nebo kterýkoliv jiný lídr sociální demokracie, a pokud by si nakonec socialisté "plácli" na koalici s ANO Andrejem Babišem, případně s KDU - ČSL, bude velkým otazníkem, zda by byli komunisté ochotni takovou vládu vůbec tolerovat.

„Pokud jde o spojení ČSSD s ANO a třeba i s KDU-ČSL, tak to by už nebyla menšinová koalice, ale velká koalice, takže tam by naše hlasy nebyly zapotřebí. Samozřejmě ale, že se hledá způsob menšinové vlády, jestli s ANO, nebo bez ANO, tak to jsme dnes na klubu vůbec neřešili. Je pro nás ale důležitý ten fakt, že ANO má ve svém programu sice věci, které jsou dílčím způsobem pro nás přijatelné, ale má v programu i zásadní věci, které nám dělají problém,“ odvětil diplomaticky ParlamentnímListům.cz místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„To, co nám na ´babišovcích´ vadí, tak to je jejich postoj ke druhému pilíři, ale například i to, že odmítají daňovou progresi směrem k firemním daním. Zatím jsou odmítaví i ke korekci zákona o církevním majetku, takže to jsou dost podstatné věci,“ vysvětlil dále Dolejš k programu ANO. Podle něj ovšem zatím o možné korekci programu tohoto hnutí komunisté s ANO nejednali a ani na svém nedělním zasedání klubu věc podpory jakékoliv menšinové, či většinové vlády komunisté neprobírali.

Na "tahu" je teď ČSSD

„Pouze jsme dnes zvolili vedení klubu a probrali jsme i organizační status sněmovny. Nejednali jsme tedy přímo detailně o výsledcích voleb, či o nějakém povolebním vyjednávání,“ zmínil k tomu Dolejš.

Podle jeho slov ale rozhodně zatím není ve hře otázka, zda by do vlády ČSSD šla i KSČM.

„Tak o tom jsme nejednali už vůbec... Žádná jednání o těchto věcech zatím neproběhla. První, kdo bude jednat, tak to je opravdu sociální demokracie s ANO. Až na základě toho, jestli oni něco vymyslí a s něčím přijdou, tak se k tomu my můžeme nějak vyjadřovat. Nemá smysl se nyní vyjadřovat k něčemu, kde nevíme, jaký bude výsledek, tedy, zda jsou ty dvě strany schopné se vůbec dohodnout. Předem ale říkám, že tam jsou docela podstatné problémy v programových přístupech ANO, což by znamenalo, že by toto hnutí muselo samo hodně svých programových věcí upozadit,“ zmínil Dolejš a zdůraznil, že nepochybně do hry vstoupí ještě i prezident Miloš Zeman.

Chceme mít místopředsedu sněmovny

Komunisté ovšem prý budou rozhodně požadovat křeslo ve vedení Poslanecké sněmovny. „I když ani o této záležitosti jsme dnes nedebatovali. Ale je jasné, že chceme poměrné zastoupení a je logické, že poměrné zastoupení znamená mít svého člověka ve vedení sněmovny a také přiměřený počet zastoupení ve výborech,“ pronesl k tomu místopředseda KSČM.

Zda bude do místopředsednického křesla dolní komory delegován Vojtěch Filip, který již tuto funkci v minulosti zastával, tak ani to prý zatím není komunistům jasné.

„Ani to jsme neřešili. Co se ale týče vedení výborů, tak je pravdou, že minimálně vedení ve třech výborech – protože jich má být 15 až 17 – by pro nás matematicky vycházelo. Byl akceptován princip poměrného zastoupení, jsme třetí nejsilnější klub, tak z toho logicky vyplývají tyto věci. K tomu bych ale nepoužil slovo minimálně ve třech výborech, ale odpovídající naší váze v Parlamentu,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Dolejš.

Ve svátek se jednat nebude...

Protože je v pondělí státní svátek, tak podle něj nejspíše v tento den žádná jednání stran probíhat nebudou, tedy alespoň ne ta oficiální.

„Zítra je státní svátek, tak se běhá kolem státního svátku a večer, zda bude něco na Pražském hradě, tak to nevím. Ale oficiální jednání mezi stranami zřejmě nebude,“ doplnil Dolejš pro ParlamentníListy.cz a znovu zdůraznil, že nyní je na „tahu“ vítěz voleb, tedy sociální demokracie, nikoliv KSČM.

Zástupci sociální demokracie a komunistů spolu jednali již v sobotu večer. Debata se údajně vedla o orgánech nové Poslanecké sněmovny a o církevních restitucích.

Zmrazení vydávání majetku v rámci církevních restitucí

„S KSČM jsem hovořili o tom, jak povolebně uspořádat Poslaneckou sněmovnu, to znamená, jak postavit vedení sněmovny, strukturu výborů v Poslanecké sněmovně, a bavili jsme se také o průchodnosti některých návrhů, se kterými naše strany počítaly," řekl bezprostředně po schůzce šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Debatovalo se podle něj například o možném zmrazení vydávání majetku v rámci církevních restitucí.

S dalšími sněmovními stranami chtějí sociální demokraté jednat od úterý a další setkání si proto – podle Sobotky – KSČM a ČSSD naplánovaly až poté. Již v neděli chce Sobotka o schůzku požádat prezidenta Miloše Zemana. Předpokládá, že by se s ním mohl sejít "v krátkém čase".

Lídr KSČM Vojtěch Filip jednání se Sobotkou označil v sobotu za předběžné. Strany se podle něj shodly na tom, že je nutné, aby ČSSD jednala se všemi sněmovními uskupeními. Lídři ale spolu hovořili prý i o případné podpoře nové vládě ze strany KSČM, kterou Filip podmínil programovým průnikem.

reklama

autor: Olga Böhmová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…