Erik Best: Blíží se konec šéfa ČSSD. Všem Zemanovým odpůrcům ujíždí vlak

16.07.2013 4:42

Cílem prezidenta Miloše Zemana je vybudovat poloprezidentský systém. Tak to alespoň předpokládá americký novinář Erik Best. Politické strany mají podle jeho slov šanci tomu zabránit, ale pouze v případě, že se ODS a TOP 09 spojí s ČSSD Bohuslava Sobotky. Lídr socialistů by prý ale nejdříve k takovému kroku musel najít odvahu.

Erik Best: Blíží se konec šéfa ČSSD. Všem Zemanovým odpůrcům ujíždí vlak
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Všem je jasné, že chce Miloš Zeman rozdělit ČSSD a odstřelit Bohuslava Sobotku, o tom není pochyb. Pak je otázkou, do jaké míry chce rozdělit celou politickou scénu a ovládat ji. Můžeme to brát buď tak, že počkáme a uvidíme, nebo se na to podívat jako Schwarzenberg a Kalousek a svým způsobem také Bohuslav Sobotka a rozhodnout se, že je Zeman člověk, který chce změnit politický systém.

Pokud jde ale o štěpení sociální demokracie, některá média za to svalují vinu na prezidenta republiky. Erik Best však souhlasí s tím, že si za to šéf ČSSD Sobotka může sám, protože si proti sobě nešikovně staví zemanovské křídlo své strany.

Sobotka možná brzy skončí v politice

„Sobotka má strach a lavíruje, nemá kuráž čelit Zemanovi. Můžeme se ptát, zda tu odvahu najde, nebo jestli velice brzy skončí politická kariéra,“ nabízí dvě možnosti americký novinář.

Ten se staví k pohledu, že v případě vítězství ČSSD v parlamentních volbách je pravděpodobnější, že prezident jmenuje premiérem současného statutárního místopředsedu sociálních demokratů Michala Haška.

„Nestane se to jen v případě, že by ČSSD se Sobotkou v čele vyhrála velmi masivně. Pak má větší šanci. Stejně tak se Sobotkova šance stát se předsedou vlády snižují tím, čím později volby budou. To se Zemanovi pochopitelně hodí,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz.

Rusnokova vláda bez Fischera? Možná na druhý pokus

Aktuálně se v sociální demokracii diskutuje o tom, zda dát Rusnokově vládě důvěru či nikoliv. Když začaly sílit hlasy pro, objevil se problém Rusnokova ministra financí Jana Fischera s velmi podivným splacením dluhů prezidentské kampaně. A šéf ČSSD toho využil a důvěru vládě zatím podmiňuje tím, že Fischer skončí.

„Sobotka také může změnit názor a důvěru nakonec premiér Jiří Rusnok dostane. Nabízí se ale i možnost, že v případě nevyslovení důvěry dostane Rusnok i druhou šanci na sestavení vlády a v té druhé už Fischer nebude a vláda tak důvěru získá,“ myslí si Best.

Stojedničková koalice nemá šanci, ať na to zapomenou

Miloš Zeman sice v nedávném rozhovoru řekl, že bývalá koalice ODS, TOP 09 a LIDEM se svými údajnými 101 podpisy poslanců má při druhém pokusu šanci získat možnost k sestavení vlády, nicméně druhým dechem vyjádřil víru, že Rusnokova vláda nakonec důvěru získá a druhého pokusu nebude zapotřebí.

„Prezident ale také ještě zdůrazňuje nutnost, aby vláda trvala na nezávislosti orgánů činných v trestním řízení, aby tak byly dořešeny všechny kauzy a tím de facto naznačuje, že vládu Miroslavy Němcové nechce, protože taková vláda by teoreticky mohla mít zájem do vyšetřování mluvit. Proto je málo pravděpodobné, že by Němcová dostala druhou šanci. ODS s tím nemůže počítat,“ je přesvědčen novinář Erik Best.

Kalouskovi teď jde o imunitu a rozpočet

V případě současných nejvyšších priorit bývalého ministra financí Miroslava Kalouska jsou podle Besta zásadní dvě věci. „Jde mu o rozpočet a o imunitu. Ivo Ištvan také jednoznačně řekl, že státní zastupitelství zkoumá, zda Kalousek věděl o shánění trafik pro tři exposlance ODS. Je tu tedy možnost, že pokud by Kalousek přišel o imunitu, bude obviněn,“ zdůrazňuje.

„Paradoxní je, že Kalousek momentálně se Schwarzenbergem mluví více méně k věci. I když to přehání. Bere vážně to, co dělá Zeman a říká dopředu, co by chtěl udělat. Stejně paradoxní je, že někteří havlovci říkají, že by neměli kritizovat Zemana předem, ale měli by počkat a spíše sledovat situaci,“ zmínil americký novinář pro ParlamentníListy.cz.

Když ODS, TOP 09 a ČSSD nesestaví společnou vládu, bude vládnout Zeman

Kdyby prý Bohuslav Sobotka našel odvahu, mohl by se spojit s Miroslavem Kalouskem a s ODS a společně by proti Zemanovi mohli zakročit. Jak Best konstatoval, záleží ale pořád na tom, zda Sobotka tu odvahu najde.

Co z celé vzniklé situace může vzejít? Erik Best předpokládá, že cílem prezidenta Zemana je vybudování poloprezidentského systému. „Zeman bude chtít, aby Rusnok získal v prvním či druhém pokusu důvěru a myslím si, že pro ostatní politiky existuje jediné hledisko: Spojit se, jmenovat takovou vládu, která by měla podporu tří politických stran – ODS, TOP 09 a ČSSD a říct Zemanovi, tady máme jasnou většinu a očekáváme pověření k sestavení vlády,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz.

Když totiž podle něho vyhraje Miloš Zeman teď, musíme prý předpokládat, že totéž udělá i po parlamentních volbách. „Pokud budou vyčkávat, výsledek bude takový, že na možnou změnu budou čekat další čtyři roky,“ odhaduje výrazné prezidentovy plány Erik Best.

reklama

autor: Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…