Hrozí nám chaos, křičí levice kvůli novému občanskému zákoníku

12.06.2013 15:50

Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) na prosazení nového občanského zákoníku, jenž by nahradil dosud platný socialistický zákoník, usilovně pracoval, Odborníci nad ním debatovali v podstatě deset let. Teď má být uveden v život a levicová opozice se obává, že v českém právu nastane chaos. Hrozí nám prý návrat do dob Rakouska-Uherska. Informuje o tom server Novinky.cz.

Hrozí nám chaos, křičí levice kvůli novému občanskému zákoníku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně vláda předloží Zákon o rozpočtové odpovědnosti

"Od příštího roku nás čeká chaos," varoval emotivně v jednom z četných vystoupení k předloze Jan Chvojka (ČSSD). "Já mluvím nahlas, neječím," odbyl výtky z pléna, že zbytečně zvyšuje hlas.

Který zákoník je složitější?

Místopředseda sněmovny a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ale zákon důrazně hájil. Poukázal mimo jiné na to, že mimo bývalého poslance Stanislava Křečka, dnes zástupce ombudsmana, nikdo z opozice nic nepřinesl. Exministr také varoval před odložením platnosti normy, tento krok by ji prý úplně pohřbil. Po odložení platnosti volal šéf komunistů Vojtěch Filip.

Expremiér Jiří Paroubek (NS-LEV 21) ve svém proslovu dokonce varoval před návratem právních dob Rakouska-Uherska. Nový občanský zákoník je podle něj tak složitý, že mu občané nebudou rozumět a budou si muset najmout právníky. Ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) oponoval, že je velmi složitý současný občanský zákoník, který byl přijat v šedesátých letech minulého století a od té doby byl opakovaně novelizován. Právě tento zákon je podle jeho názoru příliš složitý a je třeba ho nahradit novou normou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…