Lidé mají hlad. Nedostali dávky, nutí je to krást, pálí do vlády Foldyna

01.02.2012 19:05

ROZHOVOR Podle poslance Jaroslava Foldyny (ČSSD) se kvůli novému systému vyplácení dávek v hmotné nouzi na severu Čech lidé dostali do situace téměř na hranici života a smrti. Kvůli nedostatku financí jsou tak nuceni krást, aby vůbec měli co do úst.

Lidé mají hlad. Nedostali dávky, nutí je to krást, pálí do vlády Foldyna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

Jaká je podle Vás v současnosti pozice ČSSD? V poslední době Vám výrazně rostou preference, ale třeba exšéf strany Jiří Paroubek o ČSSD hovoří jako o „straně bez invence“, která čeká na to, až se vládní koalice udolá.

ČSSD není nejdokonalejší politickou stranou, ale pro drtivou většinu lidí je nejpřívětivější politickou stranou z hlediska svých programových cílů. Snaží se řešit problémy deseti milionů lidí, ale pro ty, kteří nosí zlatá pera po kapsách, není, ti se jí svým způsobem bojí. Jiří Paroubek to vždy přehání, ani mu to nevyčítám, ale nesmí se to přehánět. Jako politická strana musí ČSSD celou řadu věcí opravit, jinak se postavit k bankám, k jejich zdanění. Také musíme změnit zákony o zdravotním pojištění. Pan Kalousek a pan Drábek jdou cestou slepých restrikcí, ořezávají věci tak, že krize se ještě více prohlubuje. Dalším zásadním problémem je korupce, vytiskli jsme testy na autoškoly za 40 milionů, žádný ministr za to nenesl zodpovědnost, peníze jsou dlouhodbě zneužívány. Odmítáme veřejnou službu, to je zástěrka, chceme veřejně prospěšné práce, které mohou dávat lidem jistotu a obcím nástroje ke snižování sociálního napětí. Sociální demokracie všechno tohle chce řešit. Aniž by Bohuslav Sobotka dělal stojku, ač si to někdo asi přeje, ČSSD toto má ve svém programu a půjde za tím.

Objevují se spekulace, že by se ČSSD mohla spojit s TOP 09 výměnou za podporu šéfa TOPky Karla Schwarzenberga na Hrad a předčasné volby. Co si o tom myslíte?

Pane bože, od toho nás ochraňuj. Nedovedu si představit spojení s politickým subjektem jako je TOP 09 a propagaci lidí jako je pan Schwarzenberg na Hrad a komunikaci s lidmi jako je pan Drábek a Kalousek. Osobně proti těm lidem nic nemám, ale proti jejich politickým výstupům ano, to je nebe a dudy. Ta představa je chiméra.

Zmínil jste ministra Drábka. Hodně se o něm mluví v souvislosti s reformou v přidělování dávek a podobně. Jak jeho kroky i v souvislosti se situací na severu Čech, jež reprezentujete, hodnotíte?

Je to naprostý chaos. Na konci ledna ještě lidé nedostali základní dávky, kriminalita tam vzrůstá proto, že je sociální kriminalita. To není omluva pro tu kriminalitu, tato vláda je za to zodpovědná. Nezaměstnanost a opožděný systém v sociálním zabezpečení vyvolává vzrůst obecné kriminality. Roste i xenofobní napětí, smysluplná vláda dělá národohospodářskou politiku, tu politici poplivali. Pokud budu mluvit o severu Čech, ten je specifický, vláda ho musí řešit také specificky. Jižní Morava, jižní Čechy, sever, to jsou úplně jiné oblasti, potřebujeme pro ně individuální smysluplná prorůstová opatření.

Na Ústecku roste tedy kriminalita kvůli zpoždění dávek?

Ano, určitě, už zpoždění dávek je sociální kriminalita, ti lidé se dostávají do problému hladu. Příjmy v Ústeckém kraji jsou o 60 procent nižší než jsou průměrné platy. Nárůst cen potravin, nárůst cen energií, to dohání veřejnost k věcem, které by za obvyklých situací nedělala. Kriminalita je důsledek hospodářské situace, která tam je, vláda k ní přistupuje nezodpovědně, neřeší ji.

Před asi půl rokem gradovaly útoky na severu Čech, jak se za tu dobu situace změnila?

Policie zvýšila aktivitu, ale řeší jen důsledky, ne příčinu. Policie za nás problémy kriminality a sociálního napětí nevyřeší, je přetížená. Lidé nemají peníze, nevím, kam směřuje politika pana Kalouska a lidí, kteří dělají rozpočet. Na severu Čech je zoufalá situace. V Ústeckém kraji je 67 vyloučených lokalit, a druzí za námi jsou na severu Moravy s osmadvaceti, tak to je obrovský rozdíl. Lidé na severu Čech nemají žádnou perspektivu, není tam dálniční přivaděč, zastavilo se jednání kolem vodních stupňů, neřeší se problematika vyloučených lokalit jako je Šluknovský výběžek. Apendixem ČR je Děčín, apendixem apendixu je Šluknovský výběžek. Všechno, co tam zkrachovalo kvůli špatné politice vlády - sklářský či textilní průmysl, který zaměstnával lidi s nízkou kvalifikací, klekl. A není žádná naděje, že by se situace zlepšila.

Aktivitu policejního prezidenta Lessyho tedy hodnotíte veskrze kladně?

Ano. Ale měl by se podílet institut místních služeben. Znalost prostředí je naprosto klíčová.

Vraťme se ještě k problému zaměstnanosti, resp. nezaměstnanosti. Jak se díváte ne veřejnou službu?

Veřejná služba je krátkodobá záležitost, neřeší problém občana ani obce. Chceme návrat k termínu a institutu veřejně prospěšná práce. Veřejná služba je práce pro práci, institut pro institut.

Co by tedy mohlo problém Šluknovska vyřešit? Zkuste navrhnout dva, tři body..

Určitě by to byly ty veřejně prospěšné práce. Druhá věc je návrat k programu Severozápad. Další otázka by byla posílení rozpočtu malých měst a obcí. A také individuální přístup vlády k vyloučeným lokalitám. Vláda to nemůže řešit od stolu z Prahy.

Co na to Drábek?

Problematice sociálně vyloučených lokalit, o níž mluví poslanec Foldyna, i problémům nezaměstnanosti se ParlamentníListy.cz věnují dlouhodobě. Na problém s přidělováním dávek se ptaly i přímo ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). Ten v novém systému, kdy jsou dávky v hmotné nouzi přidělované Úřady práce, které v souvislosti s ním často kolabují, problém nevidí. "Funkčnost aplikací na výplatu dávek je jasně doložená. Cca 98 procent lednových dávek bylo ke včerejšku vyplaceno," řekl Drábek ParlamentnímListům.cz v pátek.

V tomto týdnu pak slíbil, že je ochoten vyjednávat s odborovými organizacemi o pracovních podmínkách zaměstnanců, nikoli však o politických tématech. "S příslušnou centrální odborovou organizací o situaci na úřadech práce jednání průběžně vedeme, jedno z nich se uskutečnilo na konci minulého týdne v pátek, další očekáváme během tohoto týdne. Jednání jsou konstruktivní, jednáme o věcných záležitostech. Vyjádření jednotlivých odborových buněk zasílaná médiím nelze bohužel chápat jinak než snahu o to přiživit se na mediálním zájmu,“ sdělil ve středu ministr práce a sociálních věcí médiím.

Kvůli chybám ve vyplácení dávek a podezření z klientelismu ale právě ČSSD požaduje svolání mimořádné sněmovní schůze. Problémem se budou zabývat i špičky koalice, Věci veřejné žádají přímo změnu sociální reformy. Odchod ministra Drábka z funkce ale nežádají.

Problémy s vyplácením dávek nejsou všude tak dramatické, jak popisuje poslanec Foldyna, nebo i další politici. "Já to takhle vůbec nevnímám. Že by se u nás teď zvýšila kriminalita, to jsem nezaznamenal. Komunikujeme s úřadem práce, většina dávek u nás byla vyplacena," řekl ParlamentnímListům.cz starosta Nového Boru Jaroslav Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…