Na takové kašpařiny Vám kašlu, paní Němcová. "Premiérka" trochu narazila v ODS

30.07.2013 15:43

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake v pondělí v ČT kritizovala návrh předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové z ODS, že by poslanci pravicové koalice stvrdili svou podporu případné vládě Miroslavy Němcové svým podpisem před prezidentem Milošem Zemanem.

Na takové kašpařiny Vám kašlu, paní Němcová. "Premiérka" trochu narazila v ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

K Zemanovi, který se chystá přijít do sněmovny na hlasování o důvěře pro Rusnokovu vládu, si podle ní koaliční poslanci stoupnou do fronty a jeden po druhém se před ním podepíší do připravených desek. „To snad bude trapné i jemu,“ řekla Němcová Respektu. „Tohle řešení teď budu prosazovat,“ uvedla.

Prezident přišel s požadavkem na notářem ověřené podpisy při jednáních s šéfem poslanců ODS Markem Bendou a předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petrem Gazdíkem.

„Vidíte, sama Miroslava Němcová říká, že by to bylo trapné. Já už mám opravdu pocit, že se z toho stává fraška, ze které musejí mít voliči pocit, že marníme svůj čas a jejich hlasy právě tahanicemi o takovéto formality, hlouposti a trapnosti. A mně to je skoro i trapné to komentovat. Zkrátka poskytněme těch 101 podpisů, pokud jsme jednotní, neměl by to být žádný problém. A nemyslím si, že bychom měli dál dělat z politiky šoubyznys,“ reagovala Peake na návrh Němcové.

Fronta na banány

ParlamentníListy.cz oslovily poslance pravicové koalice, zda souhlasí s nápadem Němcové, nebo sdílí pohled Peake. Někteří považují požadavek Němcové za nesmyslný, někteří ho podporují.

Například poslanec ODS Boris Šťastný tento nápad srovnal s frontou na banány za komunistického režimu. „Nikdy v životě jsem žádnou frontu nikde nestál. Ani za komunistů na banány. To jsem si je raději odepřel. A nehodlám to měnit, já žádnou frontu stát nebudu. Buď stačí mé veřejně dané prohlášení a čestné slovo, coby řádně zvoleného ústavního činitele, v krajním případě, bude-li to nezbytné, ověřený podpis, nebo na to kašlu. Na kašpařiny nemám náladu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Šťastný.

Hloubkové opojení

Poslanec Michal Doktor považuje patrně za podivné návrhy Němcové i Zemana. „Použiji ve své odpovědi téma, které teď přednáším posluchačům. Při potápění může dojít k jevu, který je popisován jako hloubkové opojení. Vlivem mnoha faktorů dojde ke změnám schopností správně vnímat podněty okolí, změnám chování a schopnosti racionálně myslet. Potápěč se může stát nebezpečným sobě i celé skupině pod vodou. Projevy opojení jsou velmi individuální jak v průběhu, tak v okolnostech, kdy k němu dochází. Svým průběhem je podobno stavu opilosti toho kterého. Prosím své vzácné kolegy i pana prezidenta, ať odhlédnou od svých malicherných sporů i opojení příležitostí, sníží hloubku ponoru a lépe si rozloží dech. Bylo jim svěřeno právo spravovat věci veřejného zájmu, nic víc, nic míň,“ vzkázal Doktor.

„Myslím si, že obě dámy mají pravdu. Politika se u nás už dávno stala trapným šoubyznysem, tak se to z toho nijak nevymyká. Kdyby to vedlo k tomu, že by pan prezident pověřil paní Němcovou, tak jsem připraven se tam postavit,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Jak ODS doplatila na vládu s TOP 09

„Omlouvám se, ale nebudu vstupovat do 'dívčí války'. To se ještě žádnému muži nikdy nevyplatilo. Ani tu debatu nepovažuji za důležitou. Podstatné jsou dnes tři klíčové věci: 1) jak budou hlasovat socialisté, 2) jak se zachovají poslanci LIDEM, 3) jak moc bude mít současný klub důvěru v to, že případná 'stojedničková vláda' postavená na půdorysu původní trojkoalice bude schopná na základě zkušenosti posledních tří let reprezentovat politiku a program ODS, což jak dobře víme, se v posledních třech letech příliš nedělo, a ODS na to dramaticky doplatila,“ řekl redakci poslanec ODS Pavel Bém.

„ODS neuhájila svůj program a doplatila na vládnutí například při nesmyslném zvýšení DPH a přijetí celého daňového balíčku, církevních restitucích, přímé volbě prezidenta, některých nesmyslných krocích v oblasti reformy zdravotnictví, zcela nepřijatelných krocích v oblasti zahraniční politiky, absolutně zpackané 'reformě' v rezortu spravedlnosti – jejíž výsledky vidíme v posledních dvou měsících – a tak dále, a tak dále,“ dodal Bém.

"Nesmyslné požadavky mohou vyvolat i nesmyslné reakce. Požadavky Miloše Zemana jsou trapné a nesmyslné. Je vidět, že se několik roků pohyboval v prostředí hospody čtvtrté cenové skupiny na Vysočině a používá proto způsoby odpovídající této úrovni společenského myšlení. Pokud veřejně prohlašuji, že nepodpořím Rusnokovu prezidentskou vládu a jsem jednoznačně součástí stojedničkové většiny, tak si za tím stojím a nepotřebuji k tomu notářské ověření. Pan prezident by měl asi notářsky ověřeně doložit, že v době, kdy ho tento nesmysl napadl, opravdu neutrpěl náhlou letní virózu," řekl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Husák.

Radši usnesení sněmovny

„Jestli je něco hloupé a trapné, tak je to především požadavek pana prezidenta. Návrh Miroslavy Němcové je možným řešením situace. Pokud má paní Peake lepší řešení, rád si jej poslechnu,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny Jiří Oliva z TOP 09.

„S návrhem paní předsedkyně Němcové nemám problém,“ reagoval místopředseda ODS a poslanec Tomáš Chalupa.

Poslanec ODS Walter Bartoš uvedl, že ve věci 101 podpisů se bude řídit tím, jak se většinově rozhodne poslanecký klub ODS. Má ale jiný nápad. „Podle mého osobního názoru by však nejvhodnější variantou bylo usnesení Poslanecké sněmovny, ve kterém se 101 poslanců obrátí na prezidenta s doporučením vztahujícím se ke jmenování premiéra, respektive v tomto případě premiérky,“ vysvětlil poslanec.

"Paní předsedkyně Němcová již jednou předložila prezidentovi 101 podpisů. Myslím, že je to postačující," domnívá se poslanec TOP 09 Rudolf Chlad.

Trapné to je

„Myslím, že paní předsedkyně Němcová velmi racionálně navrhuje nenutit poslance s prominutím šaškovat s občanským průkazem před notářem, ale vcelku lidsky a důstojně vyjádřit souhlasnou podporu prostým podpisem v místě konání schůze a pakliže pan prezident bude mít zájem, tak je jistě vítán a může tomuto kroku přihlížet,“ uvedl poslanec TOP 09 Václav Kubata.

„Trapné to je, ale když na nás má pan prezident trapné požadavky s notářským zápisem, nedá se nic dělat,“ míní poslanec ODS David Šeich.

„Nebyla by to první politická show. Bohužel. Jsem přesvědčen, že již požadavek 101 ověřených podpisů je špatný, 'kocourkovský' bonmot,“ myslí si poslanec TOP 09 Jaroslav Skalický.

Aby se Zeman nevymlouval

„Mirka Němcová svým návrhem pouze reaguje na nesmyslný požadavek prezidenta a má mou plnou podporu,“ uvedla poslankyně ODS Jana Černochová.

„Souhlasím s paní Němcovou,“ reagovala stručně poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková.

„Povede-li podobný úkon ke jmenování Miroslavy Němcové premiérkou, nemám problém ani s ověřením podpisů, ani s podpisem přímo před panem prezidentem. Nerad bych, aby se pan prezident vymlouval na nějaké formální důvody, proč to neudělat, a raději nechal působit vládu Jiřího Rusnoka,“ myslí si poslanec ODS Pavel Staněk.

"Já si hlavně myslím, že show ze všeho dělá náš pan prezident. To si snad uvědomuje každý. Když se na konkrétním postupu dohodne koalice, budu to respektovat, a je mi celkem jedno, čí názor tak bude podpořen," říká poslankyně STAN Ludmila Bubeníková.

JUDr. Pavel Staněk, MBA

  • ODS
  • advokát ,člen OR ODS Hradec Králové
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…