Odhaleno: Tragédie Karolíny Peake

21.07.2013 7:20

ParlamentníListy.cz na základě tří výpovědí poslanců, přičemž dva jsou přímo z okolí expremiérky Karolíny Peake, získaly svědectví o blížícím se neslavném konci této političky. Podle těchto slov Peake nemá peníze, ambice a v nejbližší době ji hodlají opustit také někteří z poslanců.

Odhaleno: Tragédie Karolíny Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

"Největší problém Karolíny je, že nekomunikuje, prostě mlčí," uvedl ParlamentnímListům.cz jeden z poslanců LIDEM, který si nepřál být jmenován. Slova potvrdila také jedna z jeho kolegyň. "Nechci ji špinit, mohu ale potvrdit, že ambice jsou v čoudu a strana nemá budoucnost. O tom, zda se bude kandidovat, se neví, neví se vlastně nic a rovněž nejsou téměř žádné peníze. Stáhnula se do sebe," uvedla naší redakci zástupkyně LIDEM ve sněmovně.

Obě tvrzení však popírá mluvčí LIDEM. "Strana bude kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny," uvedl tiskový zástupce Miloš Skácel. Podle něj není problém ani s penězi. "Kolik máme finančních prostředků se může každý přesvědčit sám," dodal s odkazem na transparentní účet partaje. Na něm se aktuálně pohybuje částka kolem tří set tisíc korun. Poslední "příjem" pochází z června loňského roku a je přímo od Karolíny Peake. Ta dala na účet vlastní strany 50 tisíc korun.

Místo milionů stovky tisíc

Většina kampaní do Poslanecké sněmovny se přitom pohybuje v řádech vyšších jednotek milionů, spíše desítek milionů. Například TOP 09 v roce 2010 investovala na 36 milionů, Věci veřejné, které Peake a zbylé poslance LIDEM do sněmovny dostaly, kolem deseti milionů.

"Kdo zná Karolínu, ví, že se obklopila špatnými poradkyněmi a poradci. Peake namísto toho, aby něco řešila s námi, řeší s nimi. Teď už ale ne, hovoří se o značných dluzích a blížících se problémech," popsal poslanec zákulisí strany LIDEM.

Sama expremiérka na dotazy nereagovala. "To je typické, neřeší nic. Jejího manžela Charlese, který byl dříve poměrně nadšený, nemá smysl zkoušet. Ona mu to zakázala a dohody včetně ekonomických prý chtěla řešit sama," dodal poslanec. Jeho kolegyně nám navíc prozradila, že Peake brzy opustí hned několik spolustraníků. "Chce odejít třeba Jana Suchá," řekla nám nejmenovaná zástupkyně LIDEM. Suchá na SMS dotazy a telefonáty neodpověděla. "Strana nemá smysl. Co se ví, Peake zkouší přes své mediální pseudoporadce oslovit lidi v regionech, ale je to trapná snaha, jak vysávat peníze, nebo nevím," řekl ParlamentnímListům.cz zdroj.

Nikdo s ní nepočítá

LIDEM se podle měření agentur STEM nebo PPM Factum drží těsně nad nulovou hranicí a preference jsou kolem půl procenta.

Ostatním členům sněmovny se hovořit nechtělo. "Nechci ji zesměšňovat," stručně komentoval Karolínu Peake a její protikorupční snahy ministr vnitra Martin Pecina. " Občané ČR na ně doplácí," napsal předseda VV Vít Bárta. Jak navíc jako první médium informovaly ParlamentníListy.cz, prezident Miloš Zeman bude příští týden jednat se šéfy poslaneckých klubů o možné podpoře úřednické vlády Jiřího Rusnoka. Na jednání ale pozvání předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake nedostane.

"S ní nepočítá nikdo. O velkých problémech hovoří Rusnok, Paggio, ale veřejně jsou zalezlí, asi s ní něco měli, jak se tak šeptá, kdo byl její blízký…" doplnil další zdroj ze sněmovny, který je o dění uvnitř LIDEM obeznámen. Poslanci se k informacím nevyjádřili.

LIDEM – liberální demokraté je politická strana liberálního zaměření. Její vznik na jaře 2012 ohlásila tehdejší místopředsedkyně vlády Karolína Peake, strana byla zaregistrována 29. května 2012. Strana vznikla odchodem Peake a některých dalších politiků z Věcí veřejných, za které byli původně zvoleni do Poslanecké sněmovny. Od 9. listopadu 2012 jsou LIDEM členem evropské strany Aliance liberálů a demokratů pro Evropu. Od svého vzniku až do července 2013 byla LIDEM vládní stranou, když participovala na kabinetu Petra Nečase s koaličními partnery, Občanskou demokratickou stranou a TOP 09. (wikipedia)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…