Křeč Nečasovy vlády, zadržená Nagyová, policie u kmotrů. Sledujte s námi

13.06.2013 9:39

AKTUALIZUJEME V noci bylo na Úřadě vlády neobyčejně rušno. Zhruba do půl jedné ve Strakově akademii jednal Nečasův kabinet, ovšem po odchodu ministrů dorazili do sídla výkonné moci na pražském Klárově ještě zajímavější návštěvníci - detektivové z ÚOOZ. Následovala vlna zadržování politiků a podnikatelů, spojených zejména s ODS. Policie navštívila mimo jiné sídla mocných lobbistů Romana Janouška a Ivo Rittiga.

Křeč Nečasovy vlády, zadržená Nagyová, policie u kmotrů. Sledujte s námi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Detektivové ÚOOZ zadrželi v souvislosti s radikální islamistickou organizací Jamaat Shariat v Česku před rokem několik osob. V současnosti stojí údajní teoristé před soudem

Zhruba do půl jedné se ve Strakově akademii konalo jednání vlády. Poté, co ministři odjeli, se na úřad dostavili detektivové z protimafiánského útvaru a několik hodin se pohybovali po budově. Server iDnes.cz přinesl informaci, že zadržena byla šéfka premiérovy kanceláře Jana Nagyová. Premiér Petr Nečas prý opouštěl jednání v půl čtvrté nad ránem, nyní má podle serveru Česká pozice být hospitalizován v nemocnici. Důvody podle serveru nejsou známy.

Vše sledujeme také ZDE

„Mohu potvrdit, že realizace probíhá, v současné době žádné informace neposkytujeme. Budeme se snažit upřesnit, kdy půjde dílčí informace sdělit,“ uvedl hned ráno mluvčí útvaru Pavel Hanták. Dodal pouze to, že detektivové na Úřad vlády dorazili z příkazu Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Více zatím od vyšetřovacích orgánů zveřejněno nebylo.

Později se objevily informace, že byl zatčen bývalý šéf poslanců ODS Petr Tluchoř a další bývalí poslanci Ivan Fuksa a Marek Šnajdr. Tluchoř s Fuksou a Šnajdrem se vzdali poslaneckých mandátů společně vloni v listopadu. Rovněž se v té době objevila informace, že by se případ mohl týkat kauz kolem pražského magistrátu nebo Všeobecné zdravotní pojišťovny. Figurovat v něm prý mají i pražští "kmotrové".

Zasahuje se i u mocných lobbistů

Tomu by nasvědčovalo i zjištění, že detektivové se ve čtvrtek dopoledne objevili i u podnikatele Ivo Rittiga, spojovaného s pražskou ODS. Reportér ParlamentníchListů.cz u jeho domu viděl zhruba třicet zakuklených mužů ze zásahové jednotky. Policisté se celé dopoledne pohybovali po domě a zabavovali materiály.

Anketa

Měl by premiér Nečas rezignovat?

78%
9%
hlasovalo: 3468 lidí
Lidovky.cz informují, že policisté zasahují také v sídle jiného mocného muže Romana Janouška. Podle fotoreportéra listu si na místo dokonce přinesli i  beranidlo. S Janouškem podle České televize souviselo i pátrání ve Škodově paláci, kde sídlí úředníci pražského magistrátu. Detektivové se zde prý zajímali zejména o smlouvy magistrátu s podnikatelem Janouškem.

ParlamentníListy.cz dále zjistily, že detektivové provedli razii i v domě Libora Grygárka, bývalého náměstka Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Podle dalšího zdroje ParlamentníchListů.cz se mělo prý zasahovat i v Poslanecké sněmovně a Lesích ČR. Roman Boček, který měl být podle ČT zatčen, také působil v této firmě.

Zadržen měl být i bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník. Podle serveru Česká pozice mají detektivové políčeno na dalších zhruba třicet jmen.

TOPka prý Nečasův konec nepožaduje

Odpoledne se v Poslanecké sněmovně sešel poslanecký klub ODS, kde se však podle informací ParlamentníchListů.cz neobjevila žádná nová informace, ani vysvětlení, kde je premiér Petr Nečas. "Byla to debata o ničem," řekl pro ParlamentníListy.cz jeden z poslanců.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se k věci nechtěl příliš vyjadřovat s odvoláním na nedostatek informací. „Nikdo z nás nemá žádné informace, takže se nemůžeme vyjádřit. Očekáváme, že během dne zazní nějaká oficiální informace od Vrchního státního zastupitelství v Olomouci,“ uvedl Kalousek.

Zásadní vyjádření chystá TOP 09 na tiskovou konferenci, která byla ohlášena na osmnáctou hodinu. ParlamentníListy.cz zjistily, že do té doby byla poslancům TOP 09 přikázána „mediální zdrženlivost“. Zároveň však zdroj PL.cz popřel, že by někdo v TOP 09 požadoval odstoupení premiéra Nečase, jak uvedly Lidovky.cz.

Po poledni se k věci vyjádřil i prezident Miloš Zeman, který je právě na mezinárodním setkání středoevropských prezidentů v Bratislavě. Prezident oznámil, že se chce zítra sejít s premiérem Nečasem, předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou a rovněž policejním prezidentem Martinem Červíčkem.

Nečas nezmizel, sedí prý ve své pracovně

Kolem čtrnácté hodiny se konečně podařilo zjistit nějakou informaci o premiéru Petru Nečasovi, doposud nezvěstném. Server Novinky.cz přinesl informaci, že není pravda, že by premiér byl hospitalizován, případně se zhroutil, jak se spekulovalo během dopoledne. Premiér má být ve své pracovně na Úřadu vlády. Premiér se rozhodl vystoupit na tiskové konferenci, která byla ohlášena na 16.45 hodin.

V odpoledních hodinách server Novinky.cz informoval, že policisté z ÚOOZ začali úřadovat i v pobočce Komerční banky na Václavském náměstí. Z pobočky mají zabavovat peníze, zlato i dokumenty.

Své konání přislíbil ÚOOZ vysvětlit na odpolední tiskové konferenci, kde ovšem jeho mluvčí Pavel Hanták uvedl pouze základní informace a potvrdil, že vyšetřovatelé se pohybovali i na Úřadě vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…